Goede zaak dat Nederland helpt bij bestrijding corruptie Sint-Maarten

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Deze maand zijn drie eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen vier jaar onafhankelijk. Op 10 oktober 2010 werden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten onafhankelijke landen in het Koninkrijk der Nederlanden en de drie overige eilanden, Saba, Sint-Eustatius en Bonaire drie 'gemeenten' onder de Nederlandse centrale overheid.

Die vier jaar zijn voor een groot deel voorbijgegaan zonder de gehoopte keer ten goede voor de zes eilanden. De schulden van de Antillen werden voor een groot deel door Den Haag overgenomen, terwijl in sommige landen, zoals Curaçao en Aruba, de begrotingen inmiddels opnieuw onhoudbaar geworden zijn. De geschiedenis sinds 10 oktober 2010 is er één waarop niemand trots kan zijn.

De economieën van de drie zelfstandige eilanden waren vier jaar geleden een zorgenkindje en zijn dat tot op de dag van vandaag. Hoeveel goed bedoelde pogingen er ook ondernomen zijn en nog steeds worden. Mede wellicht vanwege de steeds sterker verspreide corruptie. Op Curaçao, maar nog veel duidelijker op Sint-Maarten. Een onlangs verschenen rapport van PWC is er ondubbelzinnig over. De corruptie zit diep in de haarvaten van de samenleving op Sint-Maarten.

Minister Ronald Plasterk van koninkrijksrelaties kondigde deze week aan meer inspanningen te willen leveren om de corruptie op dit bovenwindse eiland aan te pakken. Daarbij wil hij zich vooral richten op de corruptie binnen de politiek op Sint-Maarten.

Hoezeer actie ook geboden is, Plasterk begeeft zich op glad ijs. Sint-Maarten is en blijft een zelfstandig land binnen het koninkrijk, een zwakke overheid of niet. Een al te formele opstelling brengt ons en Sint-Maarten echter ook niet verder. Het is daarom een goede zaak dat het Openbaar Ministerie, de douane, de kustwacht en de politie op het eiland vanuit Nederland worden versterkt.

Bemoeienis van Plasterk met de vervolging van de van omkoping verdachte politicus Theo Heyliger op Sint-Maarten is echter, gezien de onafhankelijkheid van het eiland en de zelfstandige rol van het Openbaar Ministerie, wel een brug te ver.

In de onderlinge relaties tussen de afzonderlijke landen van het koninkrijk zijn geen gemakkelijke oplossingen. Pleidooien om de eilanden aan hun lot over te laten zijn al helemaal veel te simplistisch. Nederland en de eilanden in de Caribische Zee hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. Die geschiedenis brengt een bijzondere verantwoordelijkheid voor Nederland met zich mee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden