Goede zaak dat Afghaanse tolk alsnog asiel kan aanvragen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Staatssecretaris Fred Teeven van asielzaken laat de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai alsnog toe tot de Nederlandse procedure voor een asielaanvraag. Dat betekent nog geenszins eind goed, al goed, maar het is een begin.

De concessie van Teeven kwam na een weekje onverkwikkelijk touwtrekken tussen de oppositie en de regeringspartijen. De oppositie wilde een debat met Teeven over zijn weigering de Afghaan toe te laten tot de procedure, terwijl de regeringspartijen dat debat blokkeerden. Donderdag ging de PvdA alsnog overstag en - of er een oorzakelijk verband is, zal wel altijd onduidelijk blijven - nu is het debat al niet meer nodig door de concessie van Teeven.

Ahmadzai was tolk van onder meer de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. In 2010 vluchtte hij het land uit, naar eigen zeggen nadat zijn broer werd vermoord door de taliban. Ook hijzelf werd door hen bedreigd. Ahmadzai vroeg echter asiel aan in Noorwegen en Duitsland. Pas toen die hem de toegang ontzegden, deed hij een poging in Nederland asiel te krijgen.

Teeven had voor zijn aanvankelijke afwijzing wellicht het formele gelijk aan zijn kant. Volgens Europese afspraken - de Dublin-afspraken, genoemd naar de stad waar ze zijn gemaakt - is het land waar de asielzoeker de eerste asielaanvraag indient verantwoordelijk voor de afhandeling ervan. Een afwijzing betekent dat in andere landen geen kans meer is op een succesvolle poging.

Die Dublin-afspraken zijn op zich een nuttig instrument. In principe wordt zo voorkomen dat asielzoekers het op goed geluk in meer Europese landen proberen.

In het geval van Ahmadzai gelden echter andere argumenten. Het kabinet liet de Kamer vorig jaar nog weten een bijzondere verantwoordelijkheid te voelen voor mensen die in levensgevaar verkeren, omdat zij voor Nederlandse missies hebben gewerkt. Die bijzondere verantwoordelijkheid verhoudt zich zeer slecht met het aanvankelijke beroep van Teeven op de Dublin-afspraken.

Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA hadden een punt dat ze zich niet over deze zaak wilden buigen. Het gaat niet aan in de Tweede Kamer te praten over individuele gevallen. Maar deze zaak bevat een aantal bijzondere aspecten, die een uitzondering op die regel noodzakelijk maken.

Wat de staatssecretaris nu tot inkeer gebracht heeft is vooralsnog onduidelijk. Hij zou zijn beslissing herzien na overleg met zijn Noorse ambtgenoot. De Kamer heeft er recht op te weten wat hem in dat gesprek gezegd is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden