Goede voornemens te over tijdens opening van academisch jaar

Bussemaker tijdens de opening van het academisch jaar in Utrecht. Beeld ANP

Beter onderwijs, meer inspraak en minder rendementsdenken. Daarvoor voerden studenten en docenten afgelopen voorjaar actie. Wat begon met de bezetting van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, leidde tot debatten op universiteiten overal in het land over de toekomst van de universiteit. Hebben universiteitsbestuurders geluisterd? Het regende goede voornemens tijdens de opening van het academisch jaar vandaag.

De meeste collegeleden pasten dit jaar wel op met het uitventen van internationale successen, vrijwel zonder uitzondering draaiden hun - meestal Engelstalige - speeches over het verbeteren van hun onderwijs, het belang van persoonlijke vorming en de maatschappelijke opdracht van de universiteit.

In Utrecht beloofde collegevoorzitter Marjan Oudeman studenten 'kleinschaligheid, persoonlijk contact en optimale studiefaciliteiten'. Terwijl studenten aan de Erasmus Universiteit meer keuzevrijheid krijgen bij het volgen van vakken. Rector magnificus Huib Pols beloofde dat hij zijn best gaat doen om het voor studenten makkelijker te maken om vakken te volgen op andere faculteiten, zodat studenten zich breder kunnen ontwikkelen.

Ook elders hamerden bestuurders op het belang van persoonsvorming van studenten en de opdracht van universiteiten om maatschappelijk betrokken studenten af te leveren.

Onderwijs is te twintigste eeuws
Minister Jet Bussemaker van onderwijs is blij met de goede voornemens. Volgens haar is het onderwijs op de meeste Nederlandse universiteiten goed, 'maar vaak ook nog te twintigste eeuws', zei ze in haar toespraak op de Universiteit Utrecht. "Terwijl studeren in de 21ste eeuw moet gaan over uit je comfort zone gehaald worden en over de grenzen van je individuele timeline leren kijken."

De bewindsvrouw wil dat studenten, docenten en bestuurders meer met elkaar gaan praten 'over wat goed onderwijs is'. Volgens Bussemaker betekent dat in ieder geval veel contact tussen student en docent en maatwerk. Dat zullen weinig universiteitsbestuurders met haar oneens zijn, toch riepen verschillende bestuurders haar gisteren op om zich wat minder te bemoeien met hun plannen.

Zoals Pauline van der Meer Mohr, collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij zei blij te zijn dat de universiteit eindelijk extra geld heeft om haar onderwijs te verbeteren. Maar verzuchtte ze: politici en beleidsmakers, ga ons nou niet meteen vertellen waaraan we dat geld moeten besteden. Geef universiteiten de vrijheid om zelf prioriteiten te stellen.

Dialoog
Soortgelijke geluiden waren onder meer te horen in Utrecht en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Op hun beurt beloofden bestuurders meer te zullen luisteren naar de universitaire gemeenschap. "De dialoog met studenten, medewerkers en stakeholders uit onze omgeving is wat mij betreft elementair voor een gedragen nieuwe toekomststrategie voor onze universiteit", aldus Marjan Oudeman van de Universiteit Utrecht.

Op de Universiteit van Amsterdam, waar dit voorjaar de hevigste protesten woedden en de jaaropening met drie kwartier vertraging begon (zie box), waarschuwde interim-voorzitter Dymph van den Boom voor de valkuilen die op de loer liggen bij het streven naar meer inspraak en democratie. Dit voorjaar kondigde de universiteit aan dat twee commissies gaan nadenken over de toekomst van de UvA, maar over de samenstelling van de commissies wordt nog steeds vergaderd.

Van den Boom verwees er niet letterlijk naar maar stelde vast: "Democratisering moet niet tot een gebrek aan besluitvorming leiden. Dan zouden we de baby met het badwater weggooien."

Bussemaker verlaat het academiegebouw in Utrecht Beeld ANP

Opnieuw protest bij de Universiteit van Amsterdam

Ruim drie kwartier later dan gepland opende interim-voorzitter Dymph van den Boom gisteren het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Een twintigtal studenten en een docent blokkeerden 's middags de ingang naar de aula, uit onvrede over het schrappen van de bijdrage van de Centrale Studentenraad (CSR).

Het bestuur van de UvA besloot daartoe nadat zij kennis had genomen van de inhoud van twee gedichten en een lied over de Maagdenhuisbezetting die de studenten tijdens de ceremonie wilden brengen. Daarin kwam onder meer de passage 'Mijn stad is een hoer' voor.

Te grof en niet passend bij de gelegenheid, oordeelde het universiteitsbestuur die de studentenraad vroeg om een andere invulling. Die bedankte daarvoor. "We vonden het raar, je gaat niet iemands gedicht aanpassen", aldus studentraadslid Els Aarts op de website van het universiteitsblad Folia.

"Wij werden als democratisch gekozen studentenorgaan gevraagd om een bijdrage te leveren bij de opening van het academisch jaar van onze eigen universiteit waar wij dit jaar zoveel voor hebben gewerkt. Dat ze onze bijdrage dan gecensureerd wordt, dat stuitte ons tegen de borst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden