Goede uitkomst beslissend in MK

De eerste schifting van de meesterklasse viertallencompetitie zit erop. Na drie weekenden voorronden hebben Crash 1 (Leiden, Eskes-Sprinkhuizen, Brink-Van Prooijen) en 't Onstein (Vorden, Jansma-Verhees en Maas-Ramondt) zich geplaatst voor de halve eindstrijd. Opmerkelijk was dat 't Onstein niet best op dreef was het afgelopen weekend en de eerste plaats overgenomen werd door Crash 1 (193 WP). 't Onstein (189 WP) wist maar ternauwernood te voorkomen dat de nummer drie voorbij kwam. Uiteindelijk werd Pegasus (Amsterdam, Bomhof-Niemeijer, Luitwieler-Van Valen en Oltmans-Te Velde) derde met 187 WP. HOK2 (Amsterdam, Tammens-Wintermans en Mulder-Gosschalk) werd vierde met 176.

Deze competitie zorgde De Lombard (Rotterdam, Van Eijck-Westra, Muller-De Wijs en Drijver-Schollaardt) en Modalfa (Amsterdam, Nab-Paulissen, Van Cleeff-Vis, Bakkeren-Bertens) voor de meeste opschudding. Ze eindigden met een uiterste krachtsinspanning bij de eerste zes.

Voor de paring van de kwartfinale (nummers 3 t/m 6 plaatsen zich voor de kwarfinale, de teams 7 t/m 12 spelen nog een 'nacompetitie' om uit te maken welke drie teams gaan degraderen) betekent dit dat Pegasus tegen HOK2 speelt en Modalfa tegen de Lombard. De laatste genoemde match was vorig jaar nog de finale! Dit is wel een teken dat de top in de breedte steeds sterker wordt. Een dominantie van één team, zoals 't Onstein twee jaar geleden liet zien, is nu haast ondenkbaar geworden.

De spellen van dit weekend waren niet zo spectaculair als de vorige twee. De uitkomst, toch al vaak een gok, was vaak beslissend voor het resultaat. Hier is zo'n spel (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

- - 1 pas

1 5 pas pas

pas

Aan vrijwel alle tafels was het eindcontract 5 (al of niet gedoubleerd). Waar zou u met de oosthand mee uitkomen?

Geen enkele oost kon de verleiding weerstaan om A op tafel te leggen. Dit gaf de leider de mogelijkheid om een klaveren te troeven in de dummy, waarna elf slagen gemaakt werden. Alleen bij een troefuitkomst is de leider kansloos, omdat de leider nu geen klaveren kan troeven (de verdediging heeft nu het tempo om de twee troeven van de dummy weg te spelen).

Ook op het volgende spel lag een troefstart niet voor de hand (Zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

- - - 2SA

pas 3 1) pas 3 2)

pas 4 pas pas

pas

1) Niemeijer (vraagt 4/5 kaarten hoge kleur)

2) 5krt

Stel dat west troefstart. Oost neemt met H en speelt A en harten na. Nu kan de leider V nog proberen. Als west die neemt met H heeft de dummy met B een extra entree en kunnen de klaveren vrij getroefd worden. Als west echter V duikt, heeft de leider geen kans meer. Willem Gosschalk (van HOK2) was een van de weinigen die deze excellente verdediging vond. Hier een 6 waarin Berry Westra (De Lombard) de leider tot het uiterste beproefde met een goede start (Zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

- pas 1 pas

2 1) pas 2 2) pas

2SA 1) pas 3 3) pas

5 4) pas 6 pas

pas pas

1) relay (vraagt hand)

2) 14-17 punten

3) 6 krt

4) hoe goed zijn je schoppen?

OW weten een uitstekende 6 uit te bieden. Globaal zijn er drie kansen: H goed, harten 3-3 of V goed. Geen van deze drie kansen doet zich echter voor, dus de leider leek down te gaan, zeker toen Westra (zuid) uitkwam met een kleine klaveren! De leider nam met A en sneed in de schoppen, Westra dook. De leider stak over in harten en sneed nogmaals in schoppen voor de heer van zuid. Westra speelde weer klaveren na, klein in dummy, de heer bij noord en de leider troefde. Nu trok hij met AV de laatste twee troeven van zuid (in dummy 6 en 9 weg) en nam zijn tweede kans waar: harten naar de vrouw en harten naar de heer, maar de boer bleef hangen bij noord. Nu maar de snit op V?

Nee! Er doet zich een 100% dubbele dwang voor! Omdat zuid V moet vasthouden en noord B, kunnen geen van beiden tegenstanders de ruiten bewaren! Daarom speelde de leider in deze eindpositie (Zie diagram 4) zijn laatste troef.

Zuid kan nog een klaveren weggooien in dummy B weg en noord zat in de tang. Uiteindelijk gooide hij een ruiten weg, waarna de leider de twaalfde slag maakte met 7!

Aan de andere kant zat de leider ook in 6, maar die was heel wat sneller klaar na een 10 start van zuid!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden