'Goede school' - met of zonder Emil Ratelband?

Hoera voor Trouw! De mythe van de slechte prestaties van scholen met veel allochtonen is doorgeprikt. Die opzet is wel een ZENZ-bijlage waard. Helaas schiet verder het publiceren van slagingspercentages en het geven van rapportcijfers aan scholen hun doel voorbij.

De landelijke en regionale pers roemde al snel de 'beste scholen', en de 'slechtste scholen' mogen nu hun wonden likken. Als ouder kijk ik er natuurlijk wel voor uit om een school met maximaal een 6 (op de schaal van prof. Dronkers) het leven van mijn kind te laten bepalen. Het zal minimaal een 7 moeten zijn (gezien de uitslagen wordt dat in sommige regio's wel lastig!).

Helaas kan volgend jaar de school met een 7 een school met een 5 zijn, of erger. Om te kunnen spreken van 'beste' of 'slechtste' school zal er op zijn minst sprake moeten zijn van het gemiddelde slagingspercentage enzovoorts over de afgelopen vijf jaar. Dan kan ik als ouder beter bepalen of mijn kind over vier, vijf of zes jaar de school met redelijke kans van slagen zal verlaten. En hoe goed zullen de 'massaal-geslaagden' het doen in het vervolgonderwijs? Zijn zij op school alleen voor het examen voorbereid, of hebben ze meer in hun mars meegekregen?

Of een 'goede school' volgens de cijfertjes ook zo'n goede school is voor mijn kind, is maar de vraag. Begin oktober stond er een bericht in de Amersfoortse Courant over een leerlinge van 13 jaar (!), die haar voeten verbrand had tijdens het openingsprogramma van het nieuwe gebouw van haar school. Voor die opening had de school Emile Ratelband uitgenodigd, die de leerlingen uitnodigde om over een gloeiende kolenmat te lopen. Ratelband gaf aan dat ongeveer 20 van de bijna 200 leerlingen die meededen hun voeten hadden gebrand: een aardig slagingspercentage, zeker 85 procent schadevrij! De schoolleiding wist niet precies hoeveel leerlingen met verbrande voeten er waren of hoe ernstig de brandwonden waren, maar ze achtte de leerlingen wel zelf verantwoordelijk!

De school stond met gemiddeld een 7 als 'goede school' in de scholenbijlage van Trouw, maar het zou niet direct de school van mijn keuze zijn. . .

Goed of slecht? Het kan verkeren. Amersfoort A. Janse

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden