Weblog

Goede (na)zorg van militairen en veteranen

Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid PvdA Beeld
Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid PvdA

Deze maandag is een dag zonder vergaderingen en spoeddebatten. Tijd dus voor het bijwerken van de mail, overleg met mijn medewerkers Willem Evers en Nella Bosman, en veel telefonisch overleg.

Tijd ook, voor het evalueren van de gesprekken met een aantal mensen afgelopen vrijdagmiddag tijdens het symposium van het Veteranen Platform. Het blijft iedere keer weer heel bijzonder om de ervaringen van de oud-militairen te horen, die dienden in Indië, Korea en Cambodja.

Ik was de jongste, schat ik zo in, op dit symposium! De aansluiting tussen oude(re) en jong(er)e veteranen is moeizaam. Voor een Indië-veteraan is een Libanon-veteraan nog jong, terwijl die inmiddels ook tegen de vijftig loopt!

Natuurlijk is het van groot belang dat veteranen vanuit verschillende missies contact met elkaar hebben. Zij kunnen er herinneringen ophalen en hun ervaringen delen.

De PvdA hecht aan goede (na)zorg van onze actiefdienende militairen en de veteranen. Het was bijvoorbeeld de wijlen PvdA minster van Defensie Relus ter Beek die de eerste Veteranennota uitbracht. Dit was een belangrijke eerste stap: de bijzondere positie van veteranen en hun zorgbehoefte werd erkend. Het is alleen nog niet genoeg: de rechten en plichten van zowel de overheid, verantwoordelijk voor het uitsturen, als de betrokken veteranen zouden wettelijk geregeld moeten zijn. Dit is het huidige streven van de PvdA. Binnenkort zal een Kaderwet Veteranen aan de Kamer worden aangeboden. De basis hiervan zou wat ons betreft de Zorgplicht en een goede regeling voor de Risicoaansprakelijkheid van de overheid ten op zichtte van de veteranen moeten zijn. Ook willen we in deze Kaderwet een Onafhankelijke Klachtencommissie hebben opgenomen.

Ik heb vandaag ook contact gehad met Gert van der Bijl, raadslid voor de PvdA in Culemborg. Hij maakt zich, met mij, veel zorgen over de ‘zaak Spijkers‘. Fred Spijkers woont in Culemborg. Spijkers luidde bijna vijfentwintig jaar geleden de klok toen een fout van Defensie (met dodelijke afloop voor acht militairen) in de doofpot dreigde te belanden. Spijkers werd ontslagen en probeert sindsdien de schade hiervan te verhalen op Defensie. Tot nu toe tevergeefs: hij wordt structureel tegengewerkt. Er leek schot in de zaak, maar nog lang niet alles is geregeld.

Een aantal partijen in de Tweede Kamer had eerder Pieter van Vollenhoven gevraagd om te bemiddelen. En hoewel ik geloof in de bereidheid van Staatssecretaris De Vries om de problemen voortvarend op te lossen, is het toch onverkwikkelijk dat het zover nog steeds niet is gekomen. Mogelijk deze week toch weer aandacht voor vragen hierover in de Kamer. Een streep onder deze zaak in 2008, althans voor de heer Spijkers, is toch de wens van iedereen!

Gisteravond werd ik door de voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, diezelfde Pieter van Vollenhoven, uitgenodigd voor een Gala op Paleis het Loo ten bate van het Fonds. De organisatie werft fondsen om de situatie te verbeteren van slachtoffers, nabestaanden en getuigen van misdrijven, verkeersongevallen en rampen. Van Vollenhoven hield een indrukwekkende speech over “veerkracht“. Het is die veerkracht die je ook altijd bij de overheid zou wensen als er na misstanden de hand in eigen boezem moet worden gestoken.

Ik hoop, met grote bewondering voor de ongelooflijke veerkracht van Fred Spijkers, dat ook zijn zaak snel wordt opgelost. Met of zonder hulp van van Vollenhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden