Weblog

Goede feestdagen?

(\N)

Op kerstavond en de dagen erna vieren wij de geboorte van het Christuskind. We vertellen elkaar de verhalen over hij die onze zonden op zich neemt en licht brengt op aarde. En over de drie koningen die hem kwamen vereren en geschenken brachten. Goud, wierook en mirre.

Ik woon naast de grootste katholieke kerk van Den Haag. De oproep ter kerke te gaan valt hier niet te negeren. Een waar orkest aan kerkklokken galmt door de wijk en door de gangen en kamers van mijn huis.

Voor veel mensen is het kerst feest niet langer een christelijk feest, maar is de traditie om dit feest te vieren met familie of naasten wel degelijk blijven bestaan. Vaak met een overdadige hoeveelheid voedsel en drank.

Vanavond hoop ik het kerstmaal te delen met mijn oom. Hij nodigde mijn familie uit om bij hem thuis te eten. Bij hem thuis een door hem gekookte maaltijd nuttigen is voor mij heel bijzonder. Mijn oom is namelijk beroepsalcoholist. Jarenlang wist hij dat de combineren met een zware baan, totdat hij werd ingehaald door de woningbouwcorporatie en andere schuldeisers . Het zwaard van Damocles dat al jaren boven zijn hoofd hing viel enkele dagen voor de Kerst. Onherroepelijk werd hij op straat gezet. Ik vierde de kerst met een trillende, zwetende, verwarde, dakloze man.

Drie jaar later nodigt hij mij en mijn familie uit bij hem de maaltijd te nuttigen. Met hulp van het Leger des Heils heeft hij een klein huisje gekregen. De buren en een hulporganisatie houden hem wat in de smiezen. Echt geholpen heeft het niet. Alcohol blijft zijn grootste vriend. Dankzij de schuldsanering heeft hij elke week slechts 50 euro ter beschikking. Toch slaagt hij er in zichzelf keer op keer te pletter te zuipen.

De wijzen uit het Oosten brachten goud, wierook en mirre. Uit alle hoeken van de wereld worden ons geestvernauwende of verruimende substanties gebracht. Paddo's, opiaten, marihuana. Dit Kabinet lijkt een ware kruistocht begonnen te zijn tegen al deze goederen. Het zijn inderdaad niet ongevaarlijke zaken waarbij het op zijn plaats is te waarschuwen en voor te lichten. Maar het is mij een raadsel waarom er zo veel aandacht gegeven wordt aan het bestrijden van drugsgebruik terwijl het gebruiken van alcohol aan alle kanten gepromoot wordt. Feestje vieren? Neem een thuis-tap!

Tot de leeftijd van 18 jaar ben je niet welkom in een coffeeshop. Dat is grofweg de hele populatie van de middelbare scholen in Nederland. Toch moeten alle coffeeshops uit de buurt van scholen verwijderd worden van dit Kabinet. Nederland kent meer dan 1 miljoen probleemdrinkers. Dat zijn er dus veel meer dan mensen die aan drugs verslaafd zijn of er dor in de problemen zijn gekomen. Het is hypocriet om de coffeeshop te verwijderen en de kroeg en de buurtsuper met drankverkoop met rust te laten.. Begrijp me niet verkeerd, ik pleit er niet voor om alcohol te verbieden, maar verbaas me wel over de dubbelhartigheid van het beleid van dit Kabinet, dat soft- en harddrugs als enige boosdoener lijkt te zien. De invloed van het CDA en de ChristenUnie is duidelijk te merken. Misschien is het tijd de miswijn in de kerk, het bloed van Christus dat wordt gedronken om ons te reinigen van alle zonden, maar eens te vervangen door druivensap?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden