Goede doelen zijn juist erg transparant

In een artikeltje van Ron Ritzen over KWF Kankerbestrijding in Trouw van zaterdag 23 juni staan een aantal onjuistheden. De aanleiding is dat beleggingsfondsen hun geld voor een gedeelte stoppen in bedrijven uit de tabaksindustrie. En KWF belegt zijn reserves weer in deze fondsen. Daarmee belegt KWF dus indirect ook in tabaksbedrijven, terwijl de stichting er zelf alles aan doet om het roken te ontmoedigen.

Ritzen heeft gelijk dat dit verkeerd is. Maar dan schiet hij door met het op een hoop vegen van allerlei misstanden die de goede doelensector en zeker KWF niet kunnen worden verweten.

De goede doelensector is een van de meest transparante sectoren in ons land. Sinds een aantal jaar kent de sector een aantal regelingen waar alle goede doelen die lid zijn van de brancheorganisatie VFI zich aan houden. Vervolgens kent de VFI een richtlijn over de hoogte van de reserves en de wijze waarop belegd kan worden en een richtlijn over directiesalarissen. De meeste goede doelen publiceren hier heel nauwgezet over in hun jaarverslag en dat geldt zeker voor KWF, dat sowieso heel transparant is in zijn totale beleid.

Iets heel anders is dat er stichtingen bestaan die wel fondsen werven maar zich niet vrijwillig onder dit soort regelingen scharen, zoals de door Ritzen genoemde stichting Osteoporose. Dit kan in Nederland door een lek in onze wetgeving. De fondsen wervende sector heeft de afgelopen jaren een paar keer snel gereageerd op ontstane problemen. Maar de sector heeft geen macht over instellingen die zich niet aan regels en richtlijnen onderwerpen. Dat de ’goeden’ zo onder de ’kwaden’ lijden blijkt maar weer uit dit artikel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden