'Goede camera's en een hogere pakkans'

Christian Visser strafrechtadvocaat die supporters bijstaat

"Ik geloof er niet in dat hardere straffen supporters van wangedrag weerhouden. Neem nu die man van zondag die in de Arena de pop heeft opgehangen. Die heeft niet de afweging gemaakt dat hij het wel doet bij een stadionverbod van drie jaar en niet bij een straf van zeven jaar. Ik ben bang dat hij niet eens wist dat het ophangen van zo'n pop strafbaar is.

Wat wel werkt is een hogere pakkans. Ik merk dat de meeste overtreders denken dat ze er wel mee wegkomen. Het probleem is dat nog niet in elk stadion goede camera's hangen. De supporters die tijdens de bekerfinale Ajax - PEC Zwolle met vuurwerk gooiden, werden later vrijgesproken omdat de beelden te vaag waren.

Ik denk dat de man van de pop een taakstraf zal krijgen. In dit geval is bedreiging heel moeilijk te bewijzen, omdat Vermeer die dreiging met de strop niet als zodanig heeft ervaren."

undefined

'Ook ingrijpen in de privacy van daders'

Eric van Dorp voorzitter Supporters-platform Betaald Voetbal

"Wat zondag in de Arena gebeurde, was crimineel. Dat moet hard vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. Ik ben erg blij dat dit gaat gebeuren, want de problemen ontstijgen de clubs. Ik ben ervan overtuigd dat harder straffen werkt, omdat die kerels dit allemaal met voorbedachten rade doen. Dat geldt ook voor de vuurwerkbom die door supporters van Cambuur onlangs op het veld werd gegooid. Een pop of een bom zijn geen dingen die je zomaar in je binnenzak hebt. Daar heb je over nagedacht.

We moeten ook veel strenger de stadionverboden afdwingen, want het huidige systeem is zo lek als een mandje. Dat betekent dat we moeten ingrijpen in de privacy van de daders en daar hikken veel mensen tegen aan. Maar wij zijn er klaar mee. We moeten rigoureus ingrijpen om de misstanden tegen te gaan."

undefined

'We kunnen leren van Engeland'

Marjan Olfers hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

"Het is mij nu wel duidelijk dat voetbalclubs en de KNVB het niet alleen redden bij het tegengaan van deze misstanden in stadions. Ik denk dat we wat dat betreft wat kunnen leren van Engeland, waar het strafrecht veel vaker wordt ingezet. De stadions zijn in Engeland veel rustiger geworden sinds het Openbaar Ministerie de groepen goed in beeld heeft en de rechter flinke straffen uitdeelt. Als dat werkt, moeten wij dat ook overwegen.

Ik ben helemaal niet iemand die rücksichtslos het strafrecht wil inzetten. Maar het is duidelijk dat clubs er niet in slagen om de harde kern van de supporters aan te spreken. Ook het opleggen van stadionverboden heeft kennelijk niet het gewenste resultaat."

undefined

'Ik wil werken aan een hooliganwet'

Tjeerd van Dekken PvdA-Kamerlid die meewerkte aan de vorig jaar aangescherpte voetbalwet

"Iedereen wil dat voetbal een feest is, zeker al die miljoenen voetbalsupporters. Ik vind het verstandig dat de KNVB met supportersverenigingen gaat overleggen. Die moeten met hun achterban heel strenge afspraken maken die afschrikken.

Als dat allemaal niet afdoende is en mensen mij vragen of ik een hooliganwet zoals in Engeland wil maken, heb ik die bereidheid wel. Wie daar iets flikt in een stadion, krijgt een levenslang stadionverbod opgelegd en een boete tot 50.000 euro. Kun je die niet betalen, dan wordt je huis leeggehaald. Dat heeft zo'n afschrikwekkende werking dat je het wel uit je hoofd haalt iets te doen. We moeten er alles aan doen om excessen uit te bannen. Die zijn heel slecht voor het imago van het voetbal."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden