Goed personeel nodig? Neem een Nederlander!

Deze landen hebben het hoogste menselijk kapitaalBeeld Sander Soewargana

Het aantal jaren dat werknemers op de toppen van hun kunnen presteren, ligt in Nederland hoog. Met dank aan goede zorg en een hoog opleidingsniveau.

Nederlandse werkgevers boffen maar met hun personeel. De Nederlandse arbeidskracht behoort tot de fitste en best opgeleide van de hele wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Washington.

Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), nauw verbonden met de universiteit van de Amerikaanse hoofdstad, is er naar eigen zeggen voor het eerst er in geslaagd om een 'wereldwijde ranglijst van menselijk kapitaal' samen te stellen.

De onderzoekers keken daarbij per land onder meer naar de levensverwachting, het gemiddelde opleidingsniveau, investeringen in volksgezondheid en economische groei.

Wat blijkt? De Nederlandse arbeidskracht bezet wereldwijd een gedeelde tweede plaats op de ranglijst die 'verwacht menselijk kapitaal' meet. De eindstand wordt uitgedrukt in het aantal jaar 'dat een individu per land verwacht te werken in piekproductiviteit'. Een Nederlandse werknemer piekt 27 jaar, even lang als een Deense en IJslandse arbeidskracht. Alleen van een Fin heeft een werkgever nog langer ten volle profijt: die blijft 28 jaar zeer productief.

Beeld Sander Soewargana

Het IHME pakte het onderzoek groots aan: het is een analyse van mensen tussen de 20 en 64 jaar in 195 landen en gebieden, die werd uitgevoerd tussen 1990 en 2016.

Volgens de onderzoekers hebben Nederlandse werknemers hun hoge positie te danken aan de relatief hoge kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg die hun hier ten dienste staan, en dat ook nog in een periode van economische groei. Die omstandigheden tezamen stuwen het te verwachten menselijk kapitaal naar de top, zo concludeert het instituut.

Economische waarde

Maar wat is precies menselijk kapitaal? "Menselijk kapitaal", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, "is het geheel van kennis, competenties en creativiteit van een mens dan wel van de beroepsbevolking. Dat kapitaal helpt om economische waarde te creëren, zoals productiviteit en innovatie."

Wilthagen is niet verrast dat Nederlandse arbeidskrachten er mondiaal zo goed op staan: "Nederland kent internationaal gezien een hoog gemiddeld opleidingsniveau, scoort goed op wetenschappelijke kennisproductie en kennisinfrastructuur, de creatieve economie is van hoog niveau en we investeren Europees gezien relatief veel in een leven lang ontwikkelen van mensen, ook al kan dat nog veel beter."

Digitale technologie

Volgens Christopher Murray, directeur van het IHME , is de rol van de werkende mens juist in de moderne tijd weer belangrijker: "Naarmate de wereldeconomie steeds meer afhankelijk wordt van digitale technologie, van landbouw tot industriële productie tot de dienstensector, wordt menselijk kapitaal steeds belangrijker voor het stimuleren van lokale en nationale economieën."

De president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, zegt over de ranglijst: "Landen meten en rangschikken op basis van hun niveau van menselijk kapitaal is van cruciaal belang om de aandacht van regeringen te vestigen op het investeren in eigen mensen."

Volgens de Universiteit van Washington ontdekten de onderzoekers dat landen die extra investeren in menselijk kapitaal ook een snellere groei van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking hebben. Dat leverde in China tussen 2015 en 2016 volgens het IHME 163 dollar per hoofd van de bevolking extra op, in Brazilië 177 dollar en in Turkije zelfs 268 dollar extra.

De resultaten van het grootscheepse onderzoek lopen goeddeels langs de klassieke economische lijnen. Op de wereldkaart kleuren de goed presterende continenten Noord-Amerika, Europa en Oceanië 'veilig' groen en zijn grote delen van Afrika en Zuid-Azië 'zorgelijk' rood ingekleurd. Landen die het slechtst scoorden op de human capital-lijst waren Niger, Zuid-Soedan en Tsjaad, gevolgd door Burkina Faso en Mali. Suriname komt er ook niet best vanaf met een 124ste plaats, tien posities lager dan Noord-Korea (114).

Het onderzoek van de Universiteit van Washington is gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift The Lancet.

Lees ook:

Er is meer werk, maar niet in vaste dienst

Ook bij een oplevende economie blijft flexwerk populair in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden