Goed nieuws voor vissers: pulstechniek is voor de natuur de beste optie

Beeld ANP

Vissen met de pulstechniek is gunstiger voor de natuur dan het alternatief, waarbij een net met kettingen over de zeebodem wordt gesleept. Dat stelt de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) in een onafhankelijk advies. 

Op verzoek van Nederland heeft het in Kopenhagen gevestigde ICES een vergelijking gemaakt tussen pulsvisserij, een techniek waarbij platvissen met behulp van stroomstootjes in een net worden gedreven, en boomkorvisserij, waarbij een net met kettingen over de zeebodem wordt gesleept. Volgens de onderzoekers veroorzaken pulsvissers minder schade aan natuur en milieu dan hun collega's die een boomkor gebruiken. 

Het Europees Parlement stemde eerder dit jaar voor een totaalverbod op pulsvissen. Als dat er daadwerkelijk komt, betekent dat een grote strop voor enkele tientallen Nederlandse vissers die er flink in hebben geïnvesteerd. De techniek is formeel verboden maar wordt nu nog op beperkte schaal toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek. 

Minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) heeft er vertrouwen in dat zij een Europees verbod kan afwenden. Zij denkt dat het onderzoek van de ICES daarbij zal helpen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. “Dit rapport van onafhankelijke wetenschappers levert een waardevolle bijdrage aan de discussie over pulsvisserij”, zegt Schouten. ICES toont volgens haar “kraakhelder” aan dat pulsvisserij een duurzame innovatie is die minder nadelige gevolgen heeft voor het leven in de zee dan de boomkorvisserij. 

Of het desondanks tot een definitief verbod komt, is afhankelijk van overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten. “Dat is geen eenvoudig traject, maar de conclusies van deze gerenommeerde internationale organisatie maakt onze zaak wel sterker”, aldus de minister.

Het rapport van ICES is ook een opsteker voor de Nederlandse vissers. Zij houden morgen in Amsterdam een grote protestactie. Daarmee willen ze uiting geven aan hun ongenoegen over een mogelijk verbod op pulsvissen. Ook protesteren ze tegen de aanleg van steeds meer windparken op zee. Volgens de vissers blijft daardoor te weinig ruimte over om te vissen. 

De protestactie bestaat uit een optocht van vissersschepen over het IJ, gevolgd door een protestmars naar de Dam.

Lees ook: Pulsvisserij verdient een echte kans
Het naderend EU-verbod op de pulskor pakt slecht uit voor de Nederlandse vissersvloot én voor het milieu, vreest Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA en woordvoerder visserij in de EVP-fractie.

Europarlement stemt voor ban op pulsvisserij
Een klap voor de Nederlandse pulsvissers: het Europees Parlement stemde afgelopen januari in met een totaalverbod op vissen met stroomstoten.

Duurzaam vissen met een stroomstootwapen?
Het Europees Parlement stemde in januari tegen het toestaan van de hightech-pulsvisserij. Maar wat is het eigenlijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden