Update

Goed nieuws voor Mauro: kinderpardon goedgekeurd

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie verwacht dat Mauro, de jonge Angolese asielzoeker, in Nederland mag blijven als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet.Beeld anp

Asielzoekende kinderen en de andere leden van hun gezin die al zeker 5 jaar in Nederland zijn, kunnen hier blijven als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Het gaat om een tijdelijke regeling en een definitieve regeling voor dit soort kinderen.

VVD en PvdA hadden het zogeheten kinderpardon al in het regeerakkoord opgenomen. Premier Mark Rutte wees erop dat het pardon voor kinderen die in Nederland zijn 'geworteld' niet in het programma van zijn VVD stond, maar hij noemde het acceptabel.

De overgangsregeling geldt voor kinderen die nu al meer dan 5 jaar in Nederland zijn en op 29 oktober van dit jaar jonger waren dan 21 jaar. Daarnaast krijgen mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben op medische gronden of voor een studie de mogelijkheid om die eenmalig om te zetten in een reguliere vergunning.

Mauro
Teeven verwacht dat dit ook een oplossing is voor Mauro, de jonge Angolese asielzoeker die eerder in het nieuws kwam omdat hij uitgezet dreigde te worden. Hij kreeg uiteindelijk een visum om zijn studie af te maken. Met het kinderpardon moeten dermate schrijnende situaties als die van Mauro in de toekomst voorkomen worden, aldus Teeven.

Een definitieve regeling moet ervoor zorgen dat in de toekomst duidelijkheid komt over asielkinderen die lange tijd in Nederland zijn terwijl er nog geen definitief besluit over het asielverzoek is genomen. Een objectieve toetsing moet gaan uitwijzen of zij dan een reguliere verblijfsvergunning kunnen krijgen. De aanvraag moet ingediend zijn voordat het kind 19 jaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden