Goed nieuws voor lorre

Wie 'grijze roodstaartpapegaai' als zoekterm intikt op YouTube, weet meteen waarom het een van de meest geliefde papegaaiensoorten ter wereld is. Tientallen filmpjes laten zien wat grijze roodstaarten het beste doen: geluiden imiteren.

Zoals roodstaartpapegaai Willie, die met krasse stem roept dat hij wil douchen. "Best kans dat Willie dat ook echt wilde", merkt iemand in een reactie op het filmpje op. Want grijze roodstaartpapegaaien zijn intelligente dieren. Hun cognitieve functies zouden net zo goed zijn als die van een kleuter. Niet gek voor een vogel van dertig centimeter groot.

Maar zijn unieke spraakvermogen is wat de grijze roodstaartpapegaai bedreigt. Het maakt hem gewild als huisdier. En daardoor is de soort al tijden doelwit van stropers en dierenhandelaren. Honderdduizenden roodstaarten zijn de afgelopen jaren ontvreemd uit hun habitat in de regenwouden van Centraal-Afrika. Wetenschappers schatten dat de huidige in het wild levende populatie grijze roodstaarten 1 procent is van wat die ooit was. In kooien worden de dieren - vaak via illegale wegen - verscheept en verhandeld.

Gisteren stond de grijze roodstaartpapegaai op de rol tijdens de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Planten- en Dierensoorten (Cites) in Johannesburg. Een kleine tweehonderd landen zijn daar bijeen om te stemmen over de toekomst van bedreigde planten- en diersoorten.

Dit weekeinde werd al de handel in pangolins, een bedreigd schubdier, verboden. Voor de grijze roodstaartpapegaai spande het erom. Congo, waar veel geld omgaat in de papegaaienexport, lag dwars. Ook de Zuid-Afrikaanse vogelhandelarenlobby probeerde de stemgang te beïnvloeden. Maar de roodstaartpapegaai won. De soort krijgt de beschermingsstatus Apendix I; een totaal handelsverbod op wilde expemlaren. En de laatste week van het Cites is nog maar net begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden