Goed nieuws uit Syrië: het Freedom Charter

Na het vertrek van Assad moet Syrië een land worden van gelijkheid. En dat betekent ook gelijkheid tussen man en vrouw, betoogt Rafif Jouejati.

RAFIF JOUEJATI en OPRICHTSTER EN DIRECTEUR VAN STICHTING FREE-SYRIA

Democratie, waardigheid en vrijheid voor alle Syriërs. Deze slogan vat de revolutie van de burgers tegen het regime van Assad samen, een regime dat gelijk staat aan tirannie, onderdrukking en corruptie.

Het zijn geen loze woorden. De BBC meldde dat vooraanstaande alavitische leiders, behorend tot Assads eigen sekte, publiekelijk afstand nemen van zijn bewind. Ook zij onderschrijven de waarden gelijkheid, vrijheid en burgerschap en roepen op tot een seculier Syrië. Het staakt-het- vuren van afgelopen maand leidde tot spontane demonstraties in 130 plaatsen in het hele land, waarbij de roep om vrijheid opnieuw klonk.

De revolutie leeft. De vraag is of in de overgangsfase na het vertrek van Assad, het mogelijk is deze gedeelde idealen vorm te geven. Wat betekent democratie in de culturele en sociale context van het Midden-Oosten? Hoe definiëren we waardigheid en vrijheid en voor wie gelden deze?

undefined

Toekomst Syrië

Om antwoord te krijgen op deze vragen, begon ik in 2013 een onderzoek naar wat de Syriërs willen. Hoe zien zij de toekomst van hun land? In samenwerking met lokale committees verichtte de Stichting Free-Syria een enquête onder ruim 50.000 Syriërs. Zij kwamen uit alle veertien provincies en uit de vluchtelingenkampen. Uiteenlopende sociale, religieuze en etnische groepen waren vertegenwoordigd. Op basis van hun antwoorden ontstond het Syrische Freedom Charter, het Vrijheids Handvest.

Wij moedigen Syriërs aan het Freedom Charter te lezen en te bediscussiëren. Als ze het ermee eens zijn, kunnen ze de verklaring ondertekenen, anoniem of openbaar. Het totaal aantal handtekeningen is nu 70.264. Tijdens het onderzoek barstte een oudere respondent in tranen uit, simpelweg omdat hem zijn leven lang nooit naar zijn mening over de toekomst van Syrië was gevraagd. Als we miljoenen Syriërs bereiken, wordt het Freedom Charter een belangrijke bouwsteen voor een nieuwe grondwet en is het een document van nationale eenheid.

Gelijkheid is een van de uitgangspunten van het Freedom Charter. Gelijkheid tussen religieuze stromingen, tussen burgers van Arabische en van andere etnische afkomst en ook tussen mannen en vrouwen. Vooral dat laatste is van belang in een omgeving waar mannen het politieke en militaire discours bepalen. De meerderheid van de respondenten erkent dat vrijheid een ondeelbare waarde is. Halve vrijheid bestaat niet.

Naar schatting wordt 70 procent van de huishoudens in Syrië door vrouwen bestierd, nu veel mannen zijn gedood, gevlucht of gevangen zijn genomen. Maar Syrische vrouwen zijn uitgesloten van posities van enige invloed. Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, creëerde voor Syrische vrouwen een 'adviesorgaan', de Syrian Women Advisory Board. Dit zet de goedbedoelende commissieleden en de vrouwenbeweging op achterstand. In plaats daarvan zouden ze plaats moeten kunnen nemen aan de onderhandelingstafel, waar nu mannen het vredesproces domineren.

De leuze 'Waardigheid en democratie voor alle Syriërs' is meer dan een soundbite. Democratie impliceert dat alle burgers gelijk zijn. We kunnen niet schendingen van mensenrechten bespreken zonder expliciet aandacht te vragen voor vrouwenmisbruik. Onderwijs, training en economische onafhankelijkheid zijn cruciaal. Vrouwen bouwen aan de Syrische maatschappij, terwijl om hen heen de oorlog woedt. Laten we de vrouwen eren en steunen die ons land opbouwen. Een land dat waardigheid, vrijheid en democratie voor alle Syriërs moet bieden.

(Vertaling: Esseline van de Sande, medeoprichtster van Het Grote Midden Oosten Platform)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden