Goed nieuws en meer zorgen

Aantal besmettingen in Liberia zou stabiliseren, maar nog veel risico's bij begrafenissen

Overal in de wereld wordt anders gereageerd op de ebola-epidemie. Noord-Korea gaat alle buitenlandse bezoekers drie weken in quarantaine plaatsen, ongeacht de regio waar ze vandaan komen. Een hoge Japanse delegatie werd daar deze week ontvangen door mannen in complete ebola-uitrusting.

China's zuidelijke provincie Guandong lijkt een logischer plaats om alert te zijn, vanwege het grote aantal West-Afrikanen dat daar de afgelopen jaren is neergestreken. Sinds augustus zijn er al meer dan 8600 reizigers uit ebola-landen aangekomen. Bovendien heeft China vele duizenden burgers die in Afrika werken. De Vlaamse dokter Peter Piot, mede-ontdekker van het virus, waarschuwt dat China risico loopt. Doorslaggevend is de kwaliteit van infectiebeheersing. "Die is in de Chinese ziekenhuizen die ik bezocht, erg laag."

Er is ook goed ebola-nieuws: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat Liberia, het zwaarst getroffen land, waarschijnlijk een daling van het aantal besmettingen meemaakt. Volgens vice-directeur van de WHO, Bruce Aylward, is het aantal begrafenissen en nieuwe patiënten afgenomen, en stijgt het aantal bevestigde gevallen niet meer. "Deze fase is uiterst belangrijk. Maar er hoeven maar een paar begrafenissen mis te gaan om een nieuwe keten van besmettingen los te maken."

In buurland Sierra Leona vreest hoofd ebolabestrijding Palo Conteh juist een escalatie. "Vlakbij de hoofdstad raken mensen nog steeds zieken aan, en begraven ze 's nachts stiekem eboladoden." Gisteren zou een Brits ziekenhuisschip aanmeren in de hoofdstad Freetown. Ook komen er zevenhonderd bedden bij in speciale klinieken.

Ebola-topman van de VN, Anthony Barbury, klaagt dat autoriteiten in Liberia en Sierra Leone niet eens weten waar zich de hotspots van de epidemie bevinden. "Goede informatie is de sleutel. Maar helaas hebben we van veel gebieden geen goede data", aldus Barbury. Het doel van de VN is dat 70 procent van de besmettingsgevallen in een behandelcentrum komt, en dat 70 procent van de begrafenissen veilig wordt uitgevoerd.

De Wereldbank zei gisteren nog eens honderd miljoen dollar vrij te maken voor ebolabestrijding. Dat geld is vooral bedoeld om buitenlandse hulpverleners te werven, trainen en in te zetten. Daarvan zouden er nog 5000 nodig zijn. Die werving wordt bemoeilijkt door de manier waarop teruggekeerde verpleegkundigen worden behandeld.

Zo moest de Amerikaanse verpleegster Kaci Hickox bij terugkomst eerst in een tent verblijven, en nu in Maine, Fort Kent, in haar huis. De symptoomvrije Hickox vecht die beslissing aan. Ze ging gisteren met haar vriend mountainbiken. In haar kielzog: politie en een mediakaravaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden