Goed handelsakkoord bevordert faire handel
Het is goed de onderhandelingen tussen EU en VS over een handelsakkoord kritisch te volgen. Maar laten we niet overdrijven, aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Nu de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten een nieuwe fase ingaan, groeit de publieke aandacht voor dit proces.
De EU en de VS zijn niet voor niets aan deze onderhandelingen begonnen. Door de groei van de wereldhandel neemt de behoefte aan heldere spelregels toe. De EU en de VS zijn de grootste spelers en dus is het zaak dat deze gesprekken constructief en open worden gevoerd.
Er is niks tegen een kritische benadering van de onderhandelingen, wel tegen de onzin die óók wordt verspreid. De bewering van de FNV dat een mogelijk akkoord tot meer kanker kan leiden, spant de kroon. De bewering dat de onderhandelingen tot de definitieve overwinning van het grootkapitaal zullen leiden, is van hetzelfde kaliber.
De Nederlandse agrosector is de tweede exporteur ter wereld en tevens de grootste exportsector van ons land. De meeste van onze klanten wonen in het buitenland. Bovendien kent Nederland een sterke handelstraditie. Handelsakkoorden hebben de afgelopen decennia een positieve uitwerking gehad op de economische ontwikkeling in Europa.
Er is nu al veel handel tussen beide werelddelen. Maar er zijn ook veel obstakels, denk aan importtarieven en andere handelsbarrières. Markttoegang lijkt soms wel een soort loterij. De EU en de VS zijn economische handelsblokken, waar met afstand de meeste wetgeving wordt gehanteerd voor voedselveiligheid en sociale standaarden (denk aan milieu, bescherming van werknemers).
De economische kracht van onze agrosector en de groeimogelijkheden lopen in Europa en ook daarbuiten in het oog, omdat ze hand in hand gaan met een sterke duurzame ontwikkeling. Zo hebben onze boeren en tuinders vorig jaar al de klimaatdoelen van 2020 gehaald, is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen spectaculair afgenomen, levert de land- en tuinbouw 45 procent van de duurzame energie en behoort onze veehouderij wereldwijd tot de koploper op het gebied van dierenwelzijn.
undefined
Achter de dijken
Die resultaten hadden we nooit kunnen boeken als we stilletjes achter de dijken waren blijven zitten. Een mogelijk akkoord met de VS kan ons helpen wereldwijd handelsvoorwaarden overeen te komen. Het gaat hierbij om regels op sociaal gebied en voedselveiligheid, waarbij de manier van produceren, milieustandaarden en dierenwelzijn een rol van betekenis spelen.
Zoals er ook redenen genoeg zijn om afspraken te maken over de bescherming van de herkomstbenaming van onze producten (van pootaardappelen tot boerenkaas). Wij willen géén met hormonen geproduceerd vlees op de Europese markt. En we gaan voor heldere afspraken over hoeveelheden en voorwaarden voor importen uit de VS. Het is ons veel waard om de structuur van familiebedrijven op het platteland te behouden. En we realiseren ons heel goed dat de Amerikaanse wetgeving voor voedselveiligheid puur is gebaseerd op wetenschappelijke basis, terwijl de EU-regels ook de manier borgen van het produceren van voedsel en de verwerking ervan.
Intussen lijkt de zogenoemde chloorkip tot de icoon van het Europese verzet te worden. Gemakshalve wordt blijkbaar vergeten hoe onze garnalen in Marokko worden gepeld en, om bederf tegen te gaan, zo chemisch worden behandeld dat de chloorbehandeling in de Verenigde Staten er bleekjes bij afsteekt.
LTO Nederland is voorstander van stevige onderhandelingen met de VS met maar één doel: een evenwichtig en fair akkoord dat zicht geeft op meer handel, betere regels en nieuwe stimulansen zodat onze standaards en normen wereldwijd meer leidend worden. Onderhandelingen dienen transparant gevoerd te worden, zodat ook burgers en buitenlui weten wat er op het spel staat.
undefined