Goed gesprek met UWV is fijn, maar levert geen baan op

Hulp nodig bij het vinden van een baan? Het inschakelen van een jobhunter is het effectiefst. Iemand die actief meezoekt naar geschikte vacatures, die belt naar bedrijven en helpt met solliciteren, zorgt ervoor dat de kans op het vinden van een baan stijgt van 31 naar 37 procent. Dat staat in het rapport 'Een goed gesprek werkt' van onderzoeksbureau SEO.

Minister Lodewijk Asscher refereerde gisteren aan dit onderzoek toen hij aankondigde 150 miljoen euro uit te trekken voor meer persoonlijke begeleiding van werklozen door het UWV. Kortdurende trainingen die particuliere reïntegratiebedrijfjes geven, zijn ook effectief. Dankzij korte trainingen neemt de kans om binnen anderhalf jaar werk te vinden met 4 procent toe.

Daarna worden de resultaten een stuk somberder. Scholing heeft zelfs een averechts effect. Het vermoeden is dat deze werklozen zich zo op hun studie storten dat ze het solliciteren verwaarlozen.

Ook een workshop sollicitatiebrieven schrijven haalt weinig uit. Net als een individueel op maat gesneden reïntegratietraject van het UWV. Na zes maanden is de kans van iemand die zo'n traject volgt op een baan 9 procent lager dan van iemand die dat niet doet. Pas na anderhalf jaar werkloosheid ontstaat een licht positief verschil van ruim 1 procent.

Een gesprek met een werkcoach van het UWV verhoogt de kans op werk ook maar met 1 à 2 procent binnen anderhalf jaar. Minieme resultaten. Toch jokt de minister niet als hij zegt dat "het voeren van een gesprek met het UWV de kans op het vinden van een baan vergroot."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden