Goed geïntegreerd maar toch naar Syrië

ROBBERT VAN HEUVEN

In september 2015 steekt de geradicaliseerde Sadettin K. de Turks-Syrische grens over. Daarna heeft niemand meer wat van de Turks-Nederlandse dertiger gehoord. Hoe kan een goed geïntegreerde Nederlander van Turkse afkomst nou zo van het padje af raken?

K. staat voor Kirmiziyüz. Kirmiziyüz is een getalenteerde en geëngageerde theatermaker die de afgelopen jaren furore maakte met een mooie serie theatrale portretten van zijn vader, moeder, broer en zus. Radicalisering is het onderwerp van zijn nieuwe voorstelling 'De radicalisering van Sadettin K'.

Wat Kirmiziyüz' eerdere voorstellingen zo goed maakte, is dat hij, door ons kennis te laten maken met zijn familieleden, ingewikkelde thema's op het gebied van religie, culturele diversiteit en integratie heel persoonlijk en invoelbaar wist te maken. Zo was 'Somedaymyprincewill.com' een persoonlijke zoektocht naar de beweegredenen van Kirmiziyüz' zus om een hoofddoek te gaan dragen en te emigreren naar Turkije. Want hoe kan het nou dat zijn zus met dezelfde opvoeding in het suffe Zutphen zich veel Turkser voelt dan hijzelf? Met de voorstellingen voegde Kirmiziyüz iets belangrijks toe aan het nogal abstracte maatschappelijke debat over culturele diversiteit. Hij liet zien dat er op dat gebied geen makkelijke antwoorden mogelijk zijn, door ruimte te geven aan de stem van hen over wie het debat altijd gaat, maar die daarin zelden zelf aan het woord komen.

Juist dat talent maakt uiterst nieuwsgierig naar Kirmiziyüz' nieuwste voorstelling. Ook daarin zet de theatermaker twee verschillende perspectieven op een actueel onderwerp tegenover elkaar door twee alter ego's ten tonele te voeren: de ex-moslim die via een neo-conservatieve denktank een eind wil maken aan de islamisering van het Westen, en de IS-sympathisant die naar Syrië vertrekt om daar te helpen bouwen aan een islamitische staat. In de regie van Sarah Moeremans gaat Kirmiziyüz op zoek naar die twee uitersten en naar de plek waar die twee extremen elkaar ontmoeten. Dat kan bijna alleen maar spannend, intelligent en belangwekkend theater opleveren. (Vanaf 30 september 2015)

Overige tips:

Sneeuwwitje - Noord Nederlands Toneel & Club Guy & Roni.

In de versie van het bekende sprookje dat geschreven en geregisseerd wordt door de altijd tegendraadse Ko van den Bosch wordt Sneeuwwitje wakker in een druk winkelcentrum. Van den Bosch wist met zijn messcherpe pen eerder al 'Alice in Wonderland' tot een weergaloze en maatschappijkritische voorstelling te bewerken. (Vanaf 24 september)

Not the Tommy Cooper Story - Toneelgroep Maastricht. De Engelse komiek Tommy Cooper stierf onder bulderend gelach van zijn publiek, dat dacht dat zijn hartaanval een grap was. Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans brengen Cooper tot leven in een wrange muzikale komedie met hulp van de grote talenten van mimer René van 't Hof en cabaretier Jan Jaap van der Wal. (Vanaf 25 februari 2016)

Husbands and Wives - Toneelgroep Amsterdam. De jonge Australiër Simon Stone is een van de meest geprezen regisseurs van dit moment. Als gast regisseert hij bij Toneelgroep Amsterdam Woody Allens 'Husbands and wives'. Met de hyperrealistische speelstijl van Stone levert dat ongetwijfeld een spannende vivisectie op van het fenomeen huwelijk. (Vanaf 19 juni 2016)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden