Goed gaat het in Nederland vooral met de bouwers van superjachten

De scheepsbouwsector in Nederland heeft twee gezichten. Door de sterke daling van de olieprijzen hebben de bouwers van schepen voor de offshore- en baggerindustrie het lastig. Zie Royal IHC, de op een na grootste scheepsbouwer van het land: daar komt een op de zes vaste medewerkers op straat te staan.

Toch gleden er vorig jaar 67 nieuwe zeegaande schepen van de helling, waaronder zes schepen om mee te baggeren. De 67 exemplaren hadden een waarde van 1,2 miljard euro. Ze waren in het algemeen wat groter dan in het jaar daarvoor. Het overgrote deel werd geëxporteerd.

Met de scheepsbouw als geheel gaat het zeker niet slecht. Er was vraag naar megajachten, naar schepen voor de bouw van windparken op zee en voor het ontmantelen van olieplatforms. Die vraag compenseerde het dalend aantal orders vanuit de olie- en gasindustrie.

Nederlandse scheepsbouwers en toeleveranciers haalden in 2014 een omzet van 7,5 miljard euro, volgens brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology. Dat is bijna een vijfde meer dan in 2013. De totale omzet van de werven, die onder meer sleepboten, vracht- en baggerschepen, vissersschepen en riviercruiseschepen bouwden, bedroeg 4,6 miljard euro.

Op die werven bleef het aantal bestellingen stabiel. Daarmee hoort Nederland nog altijd bij de grootste schepenbouwers van Europa. Bij buitenlandse werven daalde het aantal orders wel.

Goed gaat het in Nederland vooral bij de bouwers van de superjachten. De orderportefeuille was eind vorig jaar met 70 superjachten beter gevuld dan in 2013.

De luxe-jachtbouwers tekenden vorig jaar 22 nieuwe contracten, ter waarde van 1,5 miljard euro, dat is vergelijkbaar met 2013. Volgens de brancheorganisatie zijn de vooruitzichten goed: de orderboeken in de superjachtenbouw zitten voller dan in 2007, toen de crisis nog niet had toegeslagen. Ook bestellen klanten steeds grotere jachten. Wel lag het aantal opgeleverde luxejachten vorig jaar lager dan in 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden