Goed doel zoekt rijke gever op

VIP Night bij de Miljonair Fair, de 'huishoudbeurs' van de rijken, in de Rai. (FOTO AMAURY MILLER) Beeld
VIP Night bij de Miljonair Fair, de 'huishoudbeurs' van de rijken, in de Rai. (FOTO AMAURY MILLER)

Rijke Nederlanders geven veel geld weg aan goede doelen. Maar de minder gefortuneerden geven in verhouding meer.

Joop Bouma

Dat blijkt uit een verkennende studie naar het geefgedrag van vermogende Nederlanders. Maandag wordt dit onderzoek gepresenteerd. Het is uitgevoerd door de werkgroep filantropische studies van de Vrije Universiteit in Amsterdam in samenwerking met een marketingbureau voor fondsenwerving en een databank voor miljonairs.

Het onderzoek loopt vooruit op een grote studie naar het geefgedrag van 10.000 vermogende Nederlanders, die volgende maand begint.

De meerderheid van welgestelde gevers houdt afstand van de gevestigde goede doelen. Liever richten ze een eigen fonds op of geven ze direct aan een doel dat hen aanspreekt, zoals een weeshuis in Bolivia of een project om kinderen meer respect bij te brengen voor de natuur.

Grote gevers worden steeds belangrijker voor goede doelen. De organisaties zijn pas sinds kort bezig de mogelijkheden te onderzoeken om rijke donoren binnen te halen. Nederland is van oudsher het land van vele kleine giften. Een donatie van 200 euro beschouwen de onderzoekers al als een grote gift.

De gemiddelde Nederlander geeft per jaar 239 euro aan goede doelen. De vermogende landgenoot komt op 2275 euro, bijna tien keer zoveel. Dat lijkt veel, maar in verhouding tot het besteedbare vermogen van rijke Nederlanders is het geen groot bedrag. „Uit deze studie komt een enigszins somber beeld naar voren over de donaties van vermogende Nederlanders aan traditionele goede doelen”, aldus de onderzoekers.

Voor het onderzoek zijn onder meer vijftien rijke Nederlanders geïnterviewd over hun motieven om te geven. Dat ze in een bevoorrechte positie verkeren is voor de meesten een drijfveer om geld te geven. „Ik heb genoeg en wil anderen daar wat in laten delen”, zegt de één. Een ander: „Ik hoef me geen zorgen te maken om mijn kinderen. Die hebben het allemaal goed, ze hebben aandelen in de zaak”.

Een derde: „Ik kan het niet aan om helemaal niks te doen. Ik ken wel vrienden die opgaan in hun onderneming of baan. Ze hebben hobby’s en alles is gericht op henzelf. Ik voel de plicht om wat te doen voor mensen die het veel slechter hebben dan ik”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden