’Goed denken op het ijs, dáár gaat het om’

Tommy Hartogs (37) bergt na dit seizoen zijn ijshockeystick definitief op. Als de nieuwe bondscoach begint hij met realistische doelen. „IJshockeyintelligentie, dáár gaat het om.”

Als een oude man laat hij zijn stijve lichaam behoedzaam zakken in een gerieflijke stoel. Hij zoekt een paar kussens ter versteviging van zijn rug. Twee dagen geleden schoot de pijn erin toen hij zich bukte om een tas te pakken. Eigenlijk heeft hij al twee jaar last van zijn rug. Daarom kwam hij dit seizoen bij de Amstel Tijgers nog maar sporadisch in actie. Maar in de bekerfinale stond hij vorige week woensdag ineens weer op het ijs. De ploeg waarvan hij assistent-coach is, kon wel wat routine en spelinzicht gebruiken. En dus stond Hartogs na afloop weer met een beker te zwaaien.

Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een van de beste Nederlandse ijshockeyers in de geschiedenis. Het lichaam protesteert. Vooral de tien jaar in het buitenland hebben zijn weerslag gehad op lijf en leden. Van een hard schot op zijn voet is hij tegenwoordig pas na dagen hersteld. Eigenlijk is hij al vanaf 2003 aan het afbouwen. Geleidelijk aan kreeg hij ’nieuwe uitdagingen’. Met enkele anderen redde hij de afgelopen jaren de Amstel Tijgers van de ondergang. Het leverde hem nieuwe ervaringen op, op bestuurlijk en commercieel vlak.

Zijn volgende stap stond altijd al in de sterren geschreven. Sinds Doug Mason aangaf niet langer beschikbaar te zijn als coach van Oranje was Hartogs zijn aangewezen opvolger. Vorige week kwam het rond, voorlopig tot na het WK in april. „Ik ben jaren aanvoerder geweest van het Nederlands team en heb tien jaar onder Mason gespeeld, dé ijshockeymeester in ons land. Als speler heb ik altijd al gekeken naar nieuwe ontwikkelingen. Technisch, tactisch, maakt niet uit. Ik zie nu dingen waar Doug en ik tien jaar geleden al over spraken.”

Coachen zit in hem. Hij wil iets teruggeven aan zijn sport. Het clubijshockey ging het laatste decennium door diepe dalen, maar is voorzichtig opgekrabbeld. De trend die Amsterdam inzette – kiezen voor de jeugd – moet nu verbreed worden, vindt Hartogs. „Clubs denken vaak op de korte termijn. Ik kan dat begrijpen. Zij snakken ook naar een prijs. Dan vallen ze terug op buitenlanders en slaan ze de jeugd nog maar een jaartje over. Bij de meeste clubs is er nu een kentering. Je ziet talenten bij Tilburg, Nijmegen en Den Haag. Alleen moet je er niet drie tegelijk in één lijn zetten.”

Oranje wil hij sterk gaan verjongen. Ivy van den Heuvel, Yordi van Oorschot (Amsterdam) en Diederick Hagemeijer zijn jongeren die hij de komende jaren ruim baan wil geven. Vooral het collectief moet sterker worden. Het nationaal team was voorheen te veel afhankelijk van een paar ervaren rotten, zoals hijzelf. Hartogs was een behendige schaker op het ijs. Dat soort types zoekt hij nu.

„Er zijn genoeg spelers die uitblinken in de Nederlandse competitie, maar internationaal niet meekunnen. Dat is een groot verschil hoor. Ik hou van spelers die één stapje vooruit kunnen denken. Hoe lossen ze situaties op? Goed denken op het ijs, ijshockeyintelligentie, dáár gaat het om. Er is echt genoeg potentie in Nederland, maar dat talent moet je wel ontwikkelen.”

Het besef dat er iets moet veranderen is er wel, denkt Hartogs, maar meestal blijft het bij veel woorden. Als bondscoach hoopt hij stimulerend te zijn. Naast het ijs. Zelf zal hij op het WK niet meer spelen. Met stille trom heeft hij al afscheid genomen. „Mezelf opstellen zou ook indruisen tegen mijn visie. Ik denk op lange termijn. Olympische Spelen? Ik kan dat wel gaan schreeuwen, maar dat doe ik niet. 2014? Dat is zó ver weg. We moeten ons daar niet meer op blindstaren. Dat is gewoon niet realistisch.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden