Goed dat de NS schade van treinbrand verhalen op de brandstichter

De NS gaan proberen de schade, die vorige week ontstond toen een rijdende trein bij Delft door een reiziger in brand werd gestoken, op deze brandstichter te verhalen.

Dat moet los worden gezien van een eventuele straf. Zeker valt te hopen dat de vermoedelijke brandstichter tevens een passende straf krijgt. Maar bij zulke ernstige incidenten wordt te vaak alleen naar bestraffing gekeken, en blijft die andere vraag onbeantwoord: wie draait er voor de kosten van de schade op? Het is volstrekt terecht dat daarbij wordt gekeken naar de dader.

In dit geval is de verdachte net meerderjarig. Vaak ook gaat het bij zulk extreem vandalisme om minderjarigen. Het wetsvoorstel dat het CDA-Kamerlid Cörüz heeft ingediend, en dat bij opzettelijke vernieling ouders aansprakelijk stelt voor de schade die hun minderjarige kinderen aanrichten, verdient daarom steun. Nu nog is dit te vaag geregeld.

Natuurlijk kan het pijnlijk zijn als ouders of jongvolwassenen met gigantische schadeclaims worden geconfronteerd. Bedacht moet echter worden dat van de werkelijke schade het leeuwendeel door de verzekering, en dus indirect door alle verzekerden, wordt betaald. In het geval van de Delftse treinbrand bijvoorbeeld schatten de NS de werkelijke schade op 800.000 euro. Alleen het eigen risico van 50.000 euro dat de NS met zijn verzekeraar heeft afgesproken, poogt het bedrijf nu te verhalen op de vermoedelijke dader. Zo bezien komt die nog makkelijk weg.

In het geval dat ouders worden opgezadeld met de kosten van het wangedrag van hun kinderen, kan dit schrijnend zijn. Sommige ouders doen immers alles om hun kinderen op het rechte pad te houden en falen daar toch in. Als de dader net volwassen is, moet hijzelf jarenlang voor de schade opdraaien. De gedachte dat van een jongvolwassene niet valt te plukken, is een misvatting: zo iemand staat aan het begin van een hopelijk lang beroepsleven en kan, zodra hij gaat verdienen, nog jaren tot betalen worden gedwongen.

Dat is een hard gelag. Maar het alternatief is uiteindelijk slechter.

Zou de gemeenschap alle kosten voor haar rekening nemen, dan groeien mensen op in het besef dat ze niet werkelijk verantwoordelijk zijn. Sommige mensen gaan dan treinen aansteken.

De aanpak van milieuvervuiling werd een stuk effectiever toen het principe werd gehuldigd dat de vervuiler betaalt. Nu is het tijd dat in de strijd tegen vandalisme vaker het beginsel gaat gelden dat de vernieler betaalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden