'Goed dat de koninklijke familie nieuw bloed krijgt'

ARJEN VAN DER HORST

LONDEN - Het lange wachten is voorbij voor Terry Hut. Na twaalf dagen op een bankje gekampeerd te hebben voor het St Mary's Ziekenhuis in Londen is zijn geduld beloond. De Britten kunnen zich verheugen op een nieuwe prins. "Geweldig nieuws", zegt een stralende Hut, die is uitgedost in de kleuren van de Britse vlag. "Mij maakte het niet zoveel uit of het een jongen of meisje is, zolang de baby en Kate maar gezond zijn."

Terry Hut is een royaltyfan van het eerste uur. De 77-jarige gepensioneerde militair laat geen koninklijk evenement voorbij gaan: het koninklijk huwelijk, het diamanten jubileum van koningin Elizabeth, hij was er al bij toen prins William geboren werd in hetzelfde ziekenhuis waar zijn zoon ter wereld kwam. "Voor God, vorst en vaderland is mijn motto. Dit is een belangrijk moment voor het land. Het is goed dat de koninklijke familie nieuw bloed krijgt. We moeten niet vergeten: dit is de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk."

Helemaal is het wachten nog niet voorbij voor Hut. Hij wil erbij zijn als William en Kate het ziekenhuis uitkomen en hun baby aan de wereld presenteren. "Ik hoop dat ik persoonlijk nog een kaart kan overhandigen aan William. Daarna wordt het tijd om naar huis te gaan, ik heb mijn familie nu al een tijdje niet gezien."

Zijn buurvrouw Mary uit Newcastle is al even opgewonden. Samen met haar dochter zette ze vier dagen geleden haar tentje op voor het ziekenhuis. "Ik hoopte stiekem toch wel op een meisje", geeft ze toe. "Alexandra of Francis vond ik wel mooie namen. Maar uiteindelijk maakt het niet uit. Het is het belangrijkst dat de baby gezond is."

Een koninklijke heraut heeft zojuist de geboorte van een prins voor het ziekenhuis bekendgemaakt. Met een luide bel kondigde hij de geboorte aan en las de geboorte- akte voor. Een gezonde baby van 3,79 kilo en de moeder maakt het goed. Daarna gaat het document in een zwarte auto richting Buckingham Palace, waar de akte op een schildersezel wordt geplaatst achter het hek van het paleis. Het is nu officieel voor de hele wereld: de Windsors hebben er een telg bij.

Bij het ziekenhuis is inmiddels een klein feestje losgebarsten. "It's a boy, it's a boy", roepen de toeschouwers terwijl de champagneflessen ontkurkt worden. Niet alleen de Britten zijn blij. "Het is natuurlijk ook onze prins", zegt een vrouw uit Nieuw-Zeeland die met een bos bloemen in de hand voor het ziekenhuis staat. "De koningin is het staatshoofd van vele landen, dus over de hele wereld vieren we nu feest."

Alhoewel, een enkel kritisch geluid is ook te horen. Een man met een megafoon spreekt de verzamelde wereldpers toe, die de afgelopen twee weken voor het ziekenhuis stelling had genomen. "Stel jullie zelf de vraag: wat doen jullie in hemelsnaam hier? Waarom verheffen jullie met zijn alleen één persoon op een podium terwijl erg nog steeds mensen in diepe armoede streven in dit land. Ik hoop dat jullie ook kritisch naar jezelf kijken."

Prinsen uithuiziger
Prinses Kate is in het ziekenhuis bevallen. Logisch, zou je denken: met een koninklijke baby neem je geen enkel risico. Toch is deze aanpak pas van recente datum. Koningin Elizabeth werd nog gewoon thuis geboren. Zelf baarde zij haar vier kinderen Charles, Andrew, Edward en Anne ook thuis, in Buckingham Palace en in Clarence House. Pas in de jaren tachtig raakte het thuisbevallen in onbruik; de prinsen William en Harry kwamen allebei in het ziekenhuis ter wereld.

Ook voor hun schoolopleiding hoefden Britse prinsen en prinsessen van oorsprong de deur niet uit. Elizabeth kreeg thuis les, van haar vader, huisleraren en gouvernantes. Met het gewone volk kwam ze hoegenaamd niet in aanraking, zelfs niet op de universiteit. Charles was pas de eerste Britse royal die naar school ging. De jonge ouders William en Kate bezochten een privé-school, en de verwachting is dat ze deze modernere aanpak zullen voortzetten bij hun zoon.

William en Kate hebben nog geen advertentie geplaatst voor een kindermeisje. De Britten denken wel dat het stel hulp zal inhuren. De eerst aangewezen kandidaten zijn wellicht de ouders van Kate; de senioren hebben zeer nauwe banden met het paar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden