Goed bedoeld, maar nee, dank u

De kerken deden al van alles om vluchtelingen te helpen, maar nu bieden ook burgers huisvesting aan. Vluchtelingenwerk maant tot terughoudendheid. Op de pagina hiernaast een relaas over de kwalijke praktijken van mensensmokkelaars. En op pagina 8: Frankrijk krijgt Europees geld om de situatie bij Calais te verbeteren.

TEUN LAGAS

Bij burgers die zich thuis voelen bij de leus 'Vluchtelingen Welkom' jeuken soms de handen. Ze willen zelf te hulp schieten nu ze worden geconfronteerd met schrijnende beelden van de Europese vluchtelingencrisis die steeds dichter bij huis komt.

Zoals bij het werkgroepje dat bezig is op internet een soort datingsite op te zetten. Daarop moeten straks vluchtelingen die een onderkomen zoeken en gastvrije huiseigenaren elkaar kunnen vinden. Naar het model van een soortgelijk initiatief in Duitsland, waar een Berlijnse actiegroep via de site Flüchtlinge Willkommen leegstaande zolderkamers en vrije garageruimtes van hulpvaardige landgenoten koppelt aan de behoefte van zoekende vreemdelingen.

Op de Nederlandse site zijn zulke spontane kameraanbiedingen er nog niet. De koppel-actie voor vluchtelingen staat nog in de kinderschoenen, vertelt Franka Hummels, een van de initiatiefnemers. De werkgroep onderzoekt nu eerst wat voor juridische en praktische haken er zitten aan zo'n hulpsysteem met beschikbaar gestelde woonruimte.

En die praktische problemen zijn er wel degelijk, waarschuwt woordvoerder Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland. Ook bij zijn organisatie kwamen de laatste tijd aanbiedingen binnen van burgers die 'iets willen doen' en bereid zijn hun voordeur open te zetten, al is het maar tijdelijk. Maar bij Vluchtelingenwerk zijn ze toch niet zo'n voorstander van vluchtelingenopvang op zolder.

"We vinden het natuurlijk mooi en sympathiek dat het wordt aangeboden, we twijfelen niet aan de goede bedoelingen. Maar het gaat vaak mis, leert de ervaring uit het verleden."

Bij Vluchtelingenwerk herinneren ze zich de 'hartverwarmende chaos' die begin jaren negentig ontstond. De organisatie nam toen de coördinatie op zich voor een groot aantal Nederlandse gastgezinnen dat bereid was vluchtelingen in huis te nemen uit de beginnende oorlog in voormalige Joegoslavië. Veel van die gastgezinnen onderschatten de inbreuk op hun privacy, de cultuurverschillen en taalbarrière en de trauma's waarmee veel vluchtelingen kampten.

"We kijken er met gemengde gevoelens op terug. Er moesten vaak op stel en sprong brandjes worden geblust bij die spontane opvang", herinnert de woordvoerder zich. De opvatting van Vluchtelingenwerk in de crisis van nu: het opvangen en huisvesten van vluchtelingen en asielzoekers is een taak voor de overheid. Die moet particulier onderdak overbodig maken.

De Denker des Vaderlands, hoogleraar filosofie Marli Huijer, signaleerde ook dat veel burgers hun verantwoordelijkheid willen nemen nu zij de ellende van de vluchtelingen nabij zien komen, om de hoek op de Europese snelwegen. Ook Huijer waarschuwde gisteren in deze krant echter dat goede bedoelingen prachtig zijn, maar desastreus kunnen uitpakken wanneer de hulp niet deskundig gebeurt. Haar oplossing: laat burgemeesters in de wijken coördinatoren aanstellen om op een verstandige manier de hulp te bundelen van mensen die iets willen doen.

En hoe staat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) eigenlijk tegenover zulke burgerinitiativen om te helpen bij de huisvestingsnood van 'zijn' binnenkomende asielzoekers en van vluchtelingen met een status die al zo lang wachten op een sociale huurwoning? Dijkhoff riep vorige week op tot meer creativiteit en bereidwilligheid bij de lokale gemeentebesturen, die nu nog te vaak de andere kant op kijken bij de nationale huisvestingsproblemen met vluchtelingen. Zijn oproep was dus niet gericht aan individuele burgers. Voorlopig houdt Dijkhoff de lastige kwestie van voldoende onderdak in gemeenschapshanden. Zonder onoverzichtelijke burgeracties voor vluchtelingen op leegstaande zolderkamers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden