'Goed als akkoord CDA zetels oplevert'

Hans Wiegel: Samsom praat sneller dan hij denkt

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

Hans Wiegel opende gistermiddag een zorg-wooncentrum in Warnsveld. "De mensen vinden politiek weer prachtig", constateert de oud-VVD-politicus vergenoegd. Zelf heeft hij deze week ook genóten van de 'slimme vossen' in het parlement die het heft in handen namen. "Dit was een razendsnelle reactie van een reeks van politieke partijen op een crisis in het kabinet. Diegenen die gedurfd hebben de gesprekken te beginnen en af te ronden verdienen een grote pluim. De Tweede Kamer heeft zich van haar goede kant laten zien, en dat is heel goed voor het aanzien van het parlement."

De PvdA heeft zich afzijdig gehouden. Is dat verstandig?
"Dat is niet slim van Diederik Samsom. Hij zei heel eerlijk dat hij wel eens een betere dag had gehad. Daarmee laat die jongen zien dat hij sneller praat dan hij denkt. Dat is in het leven niet verstandig, en zeker niet in de politiek. Vroeger zou je zeggen: hij is een druk kind. Daar kun je je bekomst van krijgen. Hij moet rustiger aan doen, maar dat is complicerend met vriend Roemer en de SP in zijn nek."

Zat de VVD dan op de PvdA te wachten, de tweede partij tenslotte?
"Dit is voor de VVD plezieriger dan als de PvdA wel was aangeschoven. Dan was het soortelijk gewicht van links veel groter geweest. Zo heeft iedereen zijn eigen belang."

De VVD was zeer te spreken over de samenwerking met de PVV en nu roemt ook uw partij dit pakket met drie oppositiepartijen. Is zoveel wendbaarheid nog te volgen?
"De VVD moet rekening houden met de realiteit en ik heb het gevoel dat de kiezer dat begrijpt. De plannen uit het Catshuis met CDA en PVV waren niet slecht, maar kennelijk liep het water Wilders over de schoenen na de incidenten met Brinkman die eruit stapte en Limburg waar het CDA de coalitie verbrak. Hij moest alles in zijn eentje beslissen, en dat tegen de achtergrond dat hij al jaren wordt beveiligd. Ik denk dat de VVD-kiezers opgelucht zijn dat de regering door kan gaan, onder leiding van een premier van de VVD. Zij vinden het belangrijker dat hun eigen partij in het kabinet blijft dan zich nu negatief te uiten richting de partij."

Uw premier was deze week nauwelijks te zien. Miste u hem?
"Strategisch was het een goede zet dat hij op de achtergrond bleef. Er wordt gezegd: de premier had het niet in de hand. Maar hij had het niet in de hand kúnnen hebben. Als hij hoog van de toren had geblazen, had dat een zekere agressie kunnen opwekken."

En nu is de minister van financiën, Jan Kees de Jager, met de eer gaan strijken. Hij is van het CDA.

"Het is beeld is ontstaan dat hij een positieve rol heeft gespeeld en dat is prima. Dat zal op zijn partij uitstralen. Ik gun het mijn vrienden van het CDA dat zij omhoog gaan, voor de stabiliteit van het land is dat ook goed.

Desnoods ten koste van de VVD?
"Het is niet erg als de VVD een paar zetels aan het CDA verliest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden