Godslastering taboe op rockfestival

In Rijssen-Holten begint vandaag rockfestival Elsrock. Kerkgenootschappen waren bang voor godslastering. Burgemeester Bort Koelewijn suste de zaak.

1

Waarom kwamen kerkeraden met bezwaren tegen het rockfestival?

„De zorgen waren vorig jaar al ontstaan. Een aantal mensen is toen op de website van het festival gaan kijken en kwam daar een naam van een band tegen die vanuit het Engels vertaald zoiets betekende als ‘Onttroonde God’. Dat stuitte mensen tegen de borst, nog voor er een noot gezongen was. Toen wij dit jaar weer een vergunning wilden geven voor het festival schreven kerkeraden een brief naar het College. Daarin meldden zij de zorg dat er tijdens het festival godslasterlijke teksten gezongen zouden worden. Ik heb toen afgevaardigden van die kerkeraden en de organisatie van het festival samengebracht en onder mijn leiding een gesprek met ze gevoerd.”

2

Hoe ging dat nou, kerkeraadsleden en rockers samen om de vergadertafel?

„Heel goed. Als burgemeester vind ik het belangrijk dat verschillende groepen uit de gemeente met elkaar door één deur kunnen. Als je die groepen samenbrengt kun je eens praten over hoe je rekening met elkaar kunt houden. Dat is gelukt. De kerkeraden hebben nogmaals hun zorgen geuit en de organisatoren hebben beloofd dat ze geen satanistische bands uitnodigen, geen godslasterlijke teksten ten gehore brengen en niet bewust gaan provoceren. Dat luchtte de leden van de kerk enigszins op. Het nam echter niet alle weerstand weg: op een rockfestival zingen ze immers geen psalmen.”

3

Gelooft u echt dat de rockers en organisatoren zich aan hun afspraken houden?

„Ik heb geen reden om ze niet te geloven. Tijdens het gesprek zeiden ze helemaal geen belang te hebben bij provocaties met satanistische teksten. Ze hechten zelf ook waarde aan een goede naam van het festival. De organisatie gaat de bands vragen echt niet te provoceren.”

4

Geeft u volgend jaar weer vergunningen aan de rockers?

„Als ze zich aan de afspraken houden wel. De organisatie heeft in het gesprek aangetoond echt van goede wil te zijn. In de vergunning heb ik ook gezet dat ze zich aan hun beloften moeten houden, anders staat die voor volgend jaar op het spel.”

5

Loopt u straks toch niet even naar het festivalterrein om stiekem te gaan luisteren?

„Nee. En ik ga ook geen legertje toezichthouders sturen. Zoals bij alle evenementen loopt ook hier wat politie rond en als mensen aanstoot nemen aan bepaalde teksten zal die daarop geattendeerd worden. Vorig jaar ben ik overigens wel geweest, om eens te kijken waaraan ik nu een vergunning had verleend. Het ging er allemaal tamelijk rustig en ordelijk aan toe. Ik zag veel jongeren die genoten van de muziek. Van godslastering heb ik toen niets gemerkt: ik kon de teksten vaak niet eens verstaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden