Godsdienstvrijheid / Moonies tarten IND en Schengen voor rechter

Mogen geestelijk leiders die in buurlanden geweerd worden, wel Nederland in? Gisteren diende een rechtszaak waarin de godsdienstvrijheid ’vecht’ tegen de belangen van Nederland.

Als de stichters van de Verenigingskerk Nederland in mogen, ondermijnt dat ’alles wat we met Europa willen’.

Dat betoogde advocaat M. Bouma gisteren voor de Amsterdamse rechtbank. Bouma vertegenwoordigde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De dienst heeft al drie keer moeten toezien hoe Hak Ja Han Moon het land inkwam, terwijl ze toch echt geregistreerd staat in het Schengen Informatie Systeem.

Duitsland had haar en haar man tot ’ongewenste vreemdeling’ verklaard (zie inzet).

Volgens het verdrag uit 1985 moeten andere lidstaten die personen dan óók weren.

De Verenigingskerk probeert onder die ban uit te komen. Gisteren betoogde W. Koetsier namens de kerk dat de godsdienstvrijheid in het geding is. Hij haalde er de Unie van Utrecht bij, en Willem van Oranje, die zei: „Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen.”

Koetsier wilde maar zeggen: het gaat niet alleen om Moon, maar om de grondslagen van Nederland.

Dat laatste vond ook IND-advocaat Bouma, maar met tegengestelde conclusies. „In het huidige klimaat, na 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh, is het van belang dat het Schengenverdrag nageleefd wordt. Omdat de wereld niet meer hetzelfde is als vijf jaar geleden, zou het verdrag steeds belangrijker moeten worden.”

Volgens de advocaat zijn uitzonderingen op het verdrag alleen mogelijk bij ’onvoorziene en uitzonderlijke omstandigheden’. En die zijn hier niet aan de orde, aldus Bouma.

Volgens de Rotterdamse advocaat S. Voogt, gespecialiseerd in grondrechten, is het de eerste keer dat religieuze leiders geregistreerd staan in het Schengensysteem. Hij meent dat hun godsdienstvrijheid in het geding is. „Ze kunnen hun gelovigen niet opzoeken.”

Die ’inperking’ is verdedigbaar, meent Voogt. „Elke wet kan een beperking van godsdienstvrijheid inhouden. Dat hoort bij een rechtsstaat. Maar of die inperking gerechtvaardigd is, dat is nog iets anders.”

Volgens Voogt volstaat het alleen maar verwijzen naar het verdrag van Schengen niet. „Je moet dan wel de inbreuk op de godsdienstvrijheid toetsen. Die moet proportioneel zijn, er moet een sociale noodzaak aan te wijzen zijn, de openbare orde moet in het geding zijn.”

In het Amsterdamse gerechtshof vroeg de rechter of de komst van het echtpaar Moon tot onrust in Nederland zou leiden.

Daar wilde Bouma namens de IND niet op ingaan. We hebben het Schengenverdrag en dat is voldoende, redeneerde de advocaat. Als Duitsland onrust verwacht, dan voegen we ons ernaar en weren het echtpaar Moon.

Enkele malen heeft de rechter inmiddels de Verenigingskerk in het gelijk gesteld en mevrouw Moon, al was het maar voor een etmaal, toegelaten tot Nederland. Binnen twee weken doet de rechter opnieuw uitspraak. Valt die weer in het voordeel van de kerk uit, dan tekent de IND waarschijnlijk hoger beroep aan.

Volgens de Leuvense jurist A. Overbeeke kan ook de kerk het hogerop zoeken. „Als ze naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg stappen, hebben ze grote kans te winnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden