Godsdiensttwist in moskee loopt uit op mishandeling
salafisme | De imam van de El Oema-moskee in Amsterdam is ontslagen na een geweldsincident. Hij is omstreden.
Een godsdiensttwist tussen salafisten en gematigde moslims in de El Oema-moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart is op klappen uitgelopen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien wat er op 10 november in het godshuis voorviel. De broer van de imam, die rond de veertig moet zijn, en tot de salafistische zijde wordt gerekend, slaat de 80-jarige gebedsoproeper van de moskee tegen de grond. Dan buigt hij zich over de man heen, en spreekt hem toe, al zwaaiend met zijn vinger.
Eergisteren is de imam ontslagen vanwege het incident, laat moskeebestuurder Saïd Bouharrou weten. Hij is vicevoorzitter van de Raad voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN), een koepel waaraan de moskee is verbonden. "De imam deelde niet de klappen uit, maar hij is wel de oorzaak van de spanningen die hieraan ten grondslag liggen."
Volgens Bouharrou had de imam, wiens naam hij niet wil geven, 'salafistische trekjes'. "Zijn preken waren weinig verdraagzaam. Om die reden wilden de meeste moskeegangers al een tijd van hem af."
Dezelfde godsdiensttwisten spelen in meer moskeeën in de stad, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van de wijk Nieuw-West. Hij is geschrokken van het incident. "Ik hou salafisten en ieder ander voor: Je mag in dit land zo gelovig zijn als je wilt, daar heb je de vrijheid voor. Je mag ook tegen elkaar zeggen dat je elkaars kleding niet aanstaat. Maar je blijft met je tengels van elkaar af."
Baâdoud zegt in gesprek te gaan met het bestuur. "We gaan niet op de preekstoel zitten, maar we gaan ons er wel van verzekeren dat zij de veiligheid in de moskee waarborgen."
Of de rust inderdaad zal terugkeren met het vertrek van de imam, is nog de vraag: hij had ook aanhangers onder de moskeegangers. RMMN-bestuurder Bouharrou hoopt er het beste van. "Het bestuur moet vooral goed nadenken bij het aanstellen van een nieuwe imam. Ze moeten zich ervan bewust zijn wie ze in huis halen."
Een vorige imam van de El Oema-moskee, Mohamed Ben Ajibi, vertrok om dezelfde richtingenstrijd. Hij vestigde zich in België. Daar is hij een aantal keer vastgezet omdat justitie hem ervan verdenkt dat hij deel uitmaakt van een netwerk van Syriëronselaars.
De Amsterdamse politie doet intussen onderzoek naar mishandeling. De imam en zijn broer zouden inmiddels naar Marokko zijn gevlucht. De gebedsomroeper, die anoniem wil blijven, heeft nog last van zijn rug en hoofd.
undefined