Godlieb als beste Nederlander tevreden met vijfde plaats

DEN HAAG (ANP) - Simon Lopuyet en Simona Staicu sloten gisteren in de 21e City-Pier-City loop over 21,1 kilometer hun optreden in het KNAU-wegcircuit in stijl af. De Keniaan en de Roemeense zegevierden in Den Haag en eindigden ook als eersten in het KNAU Run classics circuit, dat acht wedstrijden omvatte.

Simon Lopuyet combineert zijn werk op het postkantoor van Nakoru, zo'n 250 kilometer westelijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, met hardlopen. Die combinatie is gemakkelijk want Lopuyet kan bij zijn baas wegblijven wanneer dat noodzakelijk is voor zijn bezigheden als atleet. “Door mijn verdiensten in de atletiek kan ik mijn familie een wat comfortabeler leven bieden”, vertelde de 22-jarige atleet gisteren op het Haagse Lange Voorhout. “De inkomsten verschillen echter nogal eens. Veertien dagen geleden kreeg ik voor mijn overwinning in de halve marathon van Lissabon 10 000 dollar, hier was de eerste prijs 1250 gulden. Geld is echter geld.”

Lopuyet verblijft gemiddeld drie maanden per jaar in Duitsland. Onder de hoede van Volker Wagner bezoekt een groep van vijftien lopers en loopsters uit Kenia het Europese wegcircuit. Simon Lopuyets interesse beperkt zich noodgedwongen tot de weg. Het liefste zou hij in de veel lucratievere baanwedstrijden in de zomer uitkomen.

Hij bekende gisteren graag op tweede pinksterdag in Hengelo tijdens de Adriaan Paulen Memorial de 10 000 meter te lopen. Omdat hij in zijn geboorteland echter niet behoort tot de groep atleten die met ijzeren hand de langere loopnummers in de zomer regeert, is de kans dat hij op de baan in een grote wedstrijd zijn talent kan laten zien, gering.

De jonge Afrikaan was veertien dagen geleden in Lissabon in 1.00.26 een zeer sterk veld te snel af in een halve marathon. In Den Haag legde hij dezelfde afstand af in 1.01.42. “In Lissabon was de tegenstand veel sterker en het weer bovendien aanzienlijk beter.” Lopuyet, een lid van de Pokot-stam, speelde in Den Haag met zijn concurrenten. Ruim zeven kilometer voor de eindstreep maakte hij zich definitief los van zijn laatste vier concurrenten en ondervond daarna geen enkele bedreiging meer.

Voor het merendeel van de Nederlandse toppers was de CPC een laatste test voor het NK marathon, dat op 23 april in Rotterdam op het programma staat. René Godlieb, die in de Maasstad debuteert op de langste olympische loopafstand, was uitermate tevreden met de vijfde plaats op precies een minuut achter Lopuyet. “Het ging erg goed en de samenwerking met John Vermeule en Getaneh Tessema was perfect”, aldus Godlieb.

Trainingskamp

De man uit Weesp gaf toe dat de specifieke training voor de marathon hem de afgelopen weken zwaar is gevallen. “Gelukkig heb ik nu de weken met de grootste omvang aan trainingskilometers achter de rug. Komende week sla ik een trainingskamp in Frankrijk op, waar ik tot rust hoop te komen.”

Godlieb was de beste Nederlander in Den Haag. Hij liet Vermeule, met wie hij de gehele wedstrijd gelijk had opgelopen, in de slotfase achter zich. Vermeule loopt geen marathons meer omdat hij door zijn werk niet meer in staat is de benodigde training te doen. De Zeeuw zal in marathons voortaan zijn diensten als tempomaker bewijzen.

In Rotterdam komt Godlieb in elk geval wel Marti ten Kate, de Nederlandse Ethiopiër Getaneh Tessema en Bert van Vlaanderen tegen. Van Vlaanderen finishte in Den Haag als dertiende. De drievoudige Nederlandse marathonkampioen was niet tevreden over zijn tijd (1.04.40) maar wel over de manier waarop hij had gelopen.“Ik heb deze week 190 kilometer getraind. Ik weet dat ik conditioneel goed zit”, aldus de atleet die vanaf komende week zijn voorbereiding op Rotterdam op Lanzarote afrondt. Van Vlaanderen, in 1993 derde bij het WK in Stuttgart, hoopt op het snelle Rotterdamse parkoers voor de eerste maal in zijn carrière onder de 2.10.00 te komen.

De in Boedapest wonende Roemeense Simona Staicu debuteert over bijna twee weken op de marathon in Naaldwijk. In Den Haag toonde zij een vorm die beloften inhoudt. In de laatste kilometers achterhaalde zij het Keniaanse lichtgewichtje Angelina Kanana, die op 30 april in Hamburg haar eerste marathon loopt. Carla Beurskens, inmiddels 43 jaar, was de beste Nederlandse. De Limburgse, ook op de startlijst in Rotterdam, eindigde als zesde. Voor haar was de CPC niet meer dan een test geweest. “Het had totaal geen zin mij in deze winderige omstandigheden te forceren.”

De organisatoren van acht Nederlandse wegwedstrijden, verenigd in het KNAU Run classics circuit, hopen op een nieuwe sponsor. De serie wedstrijden, die in augustus begint met de Telematica-loop in Heerlen en wordt afgesloten met de CPC, moest het dit seizoen na enkele jaren steun van een sponsor doen zonder geldschieter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden