‘Godfather’ van het Belgische voetbal heeft in fraudezaak veel uit te leggen

Mogi Bayat Beeld AFP
Mogi BayatBeeld AFP

In het onderzoek naar fraude en witwassen in België lijkt voetbalmakelaar Bayat een centrale rol te spelen. Wie is hij?

Jan-Cees Butter

Als Belgische voetbalclubs weer eens een Hummer of Ferrari het parkeerterrein op zagen rijden, dan wisten ze genoeg: dat is Mogi Bayat, de meest invloedrijke voetbalmakelaar van het land.

De kans is groot dat zijn flitsende bolides voorlopig even in de garage blijven. Bayat is de spil in de operatie ‘Propere Handen’, een groot onderzoek naar fraude, witwassen en matchfixing in het Belgische voetbal. Woensdagochtend en gisteren werden meerdere voetbalbestuurders, zaakwaarnemers, scheidsrechters en journalisten opgepakt. Ook zijn er tientallen huiszoekingen gedaan.

Bayat is gisterochtend verhoord door de onderzoeksrechter. Hij zou transfers van diverse spelers hebben gemanipuleerd om zijn eigen inkomsten te verhogen. Tevens mocht Bayat uitleggen waarom hij zichzelf vorig jaar 7,8 miljoen euro uitkeerde, zoals blijkt uit het jaarrapport dat gepubliceerd werd door de Nationale Bank. Of hij ook verdacht wordt van matchfixing, is onduidelijk.

Voor veel insiders kwam het niet als een verrassing dat de Franse Iraniër (42) van zijn bed werd gelicht door de Belgische politie. Al was het alleen al om zijn machtige positie. Mogi Bayat wordt ook wel ‘Mogipolie’ genoemd, omdat hij bij ongeveer negentig procent van de transfers in het Belgische voetbal betrokken is. “Er vindt geen transfer meer plaats zonder mij”, zou Bayat eens hebben gezegd.

Charleroi

Zijn ‘succesverhaal’ begint in 2003. Bayat, geboren in Teheran en na de val van de sjah verhuisd naar de Verenigde Staten, belandde via zijn oom Abbas in België. Die was eigenaar van voetbalclub Charleroi en stelde Bayat aan als manager. Dat verliep niet onopgemerkt. Als directieleden van andere clubs op bezoek gingen bij Charleroi, dan troffen ze een nogal bijdehante, luidruchtige manager in de bestuurskamer. ‘Bla Bla Bayat’ klonk het gekscherend.

Bayat gebruikte de ontmoetingen met bestuurders van clubs als Anderlecht, AA Gent en Club Brugge om contacten te leggen en zijn netwerk uit te breiden. Toen zijn oom hem in 2010 na een ruzie aan de kant zette bij Charleroi, besloot Bayat dat hij makelaar zou worden. En niet zomaar één. Hij wilde de grootste en machtigste zijn.

Binnen zes jaar werkt Bayat zich op tot meest invloedrijke zaakwaarnemer van België. Veel collega’s is hij een doorn in het oog, omdat Bayat lagere tarieven hanteert en spelers ‘afpakt’. Terwijl collega-makelaars tien tot vijftien procent van een transferbedrag bedingen, vraagt Bayat slechts zeven procent van de totale som. Een fikse korting. Eentje waar clubs en spelers gevoelig voor zijn.

‘Gewetenloos’

Ook zijn werkwijze is anders. Een concurrent van Bayat noemde hem ooit ‘geen spelersmakelaar, maar een clubmakelaar’. En met reden: Bayat heeft geen enkele speler onder contract. Hij handelt vaak in opdracht van clubs, waarmee hij nauwe banden onderhoudt. Zijn filosofie is simpel: beide clubs moeten voordeel halen uit een transfer. En voor elke vertrekkende speler biedt Bayat meteen een aantrekkelijk alternatief. Daardoor werd hij kind aan huis bij Anderlecht, AA Gent en Charleroi, waar zijn broer Mehdi inmiddels de leiding heeft.

Collega’s noemen Bayat ‘gewetenloos’ en ‘maffioos’. Hij zou verbale en fysieke intimidatie niet schuwen bij onderhandelingen. “Hij plakt weleens een clubleider tegen de muur”, zei een (anonieme) clubbestuurder tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Opvallend is dat Bayat vooral zaken doet met drie ‘bevriende’ buitenlandse clubs, te weten Watford en Udinese (beide eigendom van de Italiaanse familie Pozzo) en FC Nantes, dat wordt geleid door de Poolse zakenman Waldemar Kita. Over banden met Nederlandse clubs is vooralsnog niets bekend. De Belgische justitie zal de komende dagen verder onderzoek doen naar verdachte zaken in het Belgische voetbal.

KNVB wacht onderzoek Belgen af

Van de betrokkenen die in het onderzoek naar fraude in het voetbal in België zijn opgepakt, worden er 22 voorgeleid aan de onderzoeksrechter. In het buitenland zijn vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Het onderzoek naar manipulatie van wedstrijden heeft vooral betrekking op de ‘redding’ van KV Mechelen in het seizoen 2017-2018.

De Nederlandse voetbalbond KNVB ziet voorlopig geen reden om actie te ondernemen. “Uiteraard is de zaak ons ook opgevallen”, laat een woordvoerder weten. “Op dit moment wachten we eerst de resultaten af van het onderzoek in België.” Er zijn vooralsnog geen signalen dat zaakwaarnemer Mogi Bayat heeft samengewerkt met Nederlandse voetbalclubs.

De wedstrijden op het tweede niveau van het Belgisch voetbal voor komend weekeinde, worden uitgesteld. Organisator Pro League liet dit weten. De ingreep heeft te maken met het onderzoek naar fraude, al werd er formeel geen reden opgegeven. In de hoogste afdeling wordt komend weekeinde niet gespeeld, vanwege interlandvoetbal. Zo speelt België dinsdag in Brussel tegen Nederland.

De in opspraak geraakte scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière zijn met onmiddellijke ingang geschorst. De twee werden woensdag door justitie opgepakt bij het omvangrijke onderzoek naar ­fraude in het voetbal. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft de straf bevestigd.

De nationale voetbalbond liet weten dat de twee nooit meer wedstrijden in de Belgische competitie zullen leiden. ‘We zullen daartoe de nodige stappen ondernemen’, zo luidde het in een verklaring.

Delferière wordt verdacht van corruptie, maar is onder voorwaarden vrijgelaten. Vertenten zou mogelijk betrokken zijn geweest bij matchfixing om degradatie van KV Mechelen te voorkomen. “Hun integriteit is aangetast en het vertrouwen is weg”, zei Verbist. “Ik vrees het einde van hun loopbaan.” De Europese voetbalbond Uefa liet eerder al weten Delferière van de wedstrijd in de Nations League tussen Georgië en Andorra te hebben afgehaald. Dat duel wordt morgen gespeeld.

Lees ook:

Witwassen, matchfixing en corruptie

Het Belgische voetbal is in de ban van een nieuw matchfixingschandaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden