Godett grote verliezer bij Antilliaanse verkiezingen

De verkiezingen op de Nederlandse Antillen hebben gezorgd voor een verrassende uitslag. Oppositiepartij FOL van Anthony Godett was de grote verliezer, de PAR van Emily de Jongh-Elhage kreeg onverwacht een kwart van de stemmen op Curaçao.

Godett had al een vergunning aangevraagd om door de wijken van Curaçao een zegetocht te houden. Het is traditie, dat de winnaar daags na de verkiezingen in optocht naar het centrum van Willemstad trekt. ,,Dat gaan wij nu zondag doen“, zei scheidend PAR-premier Etienne Ys gisteren, daags na de uitslag.

Regeringspartij PAR stijgt van 4 naar 5 zetels in de Staten, het Antilliaans parlement. Daar zijn voor Curaçao 14 van de 22 zetels gereserveerd. De linkse FOL valt terug van 5 zetels naar 2. De MAN, in de peilingen al hoog ingeschat, keert terug in de staten met 3 zetels. Daarmee is de MAN van Charles Cooper in één klap de tweede partij van de Antillen. De PNP van Ersilia 'Zus' de Lannooy zakt van 3 naar 2 zetels. En de nieuwe partij Forsa Kòrsou van Nelson Navarro komt het nationale parlement binnen met 2 zetels. De PLKP van Errol Cova haalde de kiesdrempel niet. Cova werd eerder na wangedrag uit de regering gezet.

Ys, die uit de politiek stapt, heeft wel een verklaring voor de uitslag. Tussen alle besognes met carnaval, beseffen veel Antillianen dat het er nu op aankomt een stevige regering naar de onderhandelingen met Nederland te sturen. Vandaar de ongewoon hoge opkomst: meer dan 70 procent. Ys: ,,De intimidaties van Godett zijn niet aangeslagen. Het redelijk geluid heeft gezegevierd“. De nieuwe coalitie gaat verder met praten over het uiteenvallen van de Antillen in twee autonome eilanden (Curaçao en Sint Maarten) en aan Nederland gelieerde eilanden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Die nieuwe opzet moet halverwege 2007 een feit zijn.

De nieuwe regering doet er volgens Ys verstandig aan partijen van de andere eilanden in het kabinet op te nemen. Dat zal weinig problemen opleveren, omdat daar geen politieke aardverschuivingen zijn geweest. Op Bonaire verandert er niets in de samenstelling in de Staten. Regeringspartij UPB van Ramonsito Booi behoudt twee van de drie voor Bonaire beschikbare zetels. En zijn politieke rivaal Jopie Abraham van PDB moet zich weer tevreden stellen met één zetel. Op Saba wint WIPM van Ray Hassell de enige statenzetel, op St. Eustatius gaat DP Statia de zetel bezetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden