Weblog

'Goddeloos geld' in een verkiezingscampagne

null Beeld

De Amerikanen kiezen op 4 november behalve een nieuwe president ook 35 nieuwe senatoren. In één van de spannendste senaatsraces beschuldigt de Republikeinse kandidaat haar Democratische uitdager van het aannemen van 'goddeloos geld'.

Elizabeth Dole, zittend Republikeinse senator voor de staat North Carolina, stelt in een nieuwe tv-spot dat haar Democratische tegenstander, Kay Hagan, een 'geheime bijeenkomst' heeft bijgewoond, waar geld voor haar campagne is ingezameld. Die was opgezet door twee mensen die actief zijn voor 'Goddeloos Amerika'.

Die organisatie ijvert voor de rechten van atheïsten in Amerika. De reclameboodschap toont oude beelden van (andere) leden van die groep. Die zeiden in tv-optredens dat er geen God is en dat Jezus nooit heeft bestaan. De groep wil de verwijzingen naar God op het geld en in de eed van trouw schrappen.

Het spotje suggereert dat Hagan het met de groep eens is. Ze zou zich op de bijeenkomst voor tv-camera's verborgen hebben gehouden. "Wat heeft ze hen als tegendienst beloofd [voor het geld]", vraagt de spot. Op het eind verschijnt een foto van Hagan in beeld. Dan zegt een stem die enigszins op die van de Democrate lijkt: "Er is geen God."

Hagan reageerde woedend op de boodschap. Ze hield een persconferentie met haar dominee, legde uit dat ze lid is van een (Presbyteriaanse) kerk en daar les op de Zondagsschool heeft gegeven. De politica bracht meteen haar eigen tv-spotje uit dat 'Geloof' heet.

Verder deed ze aangifte tegen Dole wegens laster.

Maar Dole neemt haar advertentie niet terug en blijft hem uitzenden. Ze zegt dat die helemaal accuraat is. Een krant uit haar thuisstaat controleerde die bewering. Zij concludeert dat Hagan inderdaad aanwezig was bij de fondsenwerfbijeenkomst, samen met in elk geval een voorman van 'Goddeloos Amerika'. Maar die bijeenkomst was niet door de groep georganiseerd. Ook was die niet 'geheim'.

Dezelfde krant noemt de advertentie in een analyse " riskant", maar legt uit dat Dole iets moest doen omdat ze lichtjes in de peilingen achterligt. De senator, die is getrouwd met de vroegere presidentskandidaat Bob Dole, zou vooral proberen meer kiezers van christelijk-rechts en van het platteland aan haar kant te krijgen.

De uitslag van de race in North Carolina is belangrijk. Als Hagan wint, komen de Democraten weer iets dichter bij de magische grens van zestig op totaal honderd senaatszetels. Met die supermeerderheid kunnen de Democraten besluiten doordrukken, zonder dat de Republikeinen die kunnen blokkeren of traineren. De Senaat keurt niet alleen wetsvoorstellen goed, maar ook alle belangrijke overheidsbenoemingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden