Goddelijk boterbriefje van de imam

NUWEIRA YOUSKINE

Een paar jaar geleden stal 'ie mijn hart, imam Fawaz Jneid. Hij was gezeten bij Pauw-met-toen-nog-Witteman. In het Arabisch fulmineerde hij zo'n twintig minuten lang tegen Ahmed Marcouch, die aan de overkant van de tafel naarstig probeerde de voorbeeldige Neder-Marokkaan uit te hangen. Fawaz bubbelde van heilige verontwaardiging over het één of ander, Marcouch sputterde tegen, een grote blonde vrouw die naast Fawaz zat vroeg of de twee heren nou niet gezellig wat nader tot elkaar konden komen en Pauw zowel als Witteman keken driekwart van het gesprek alsof ze water zagen branden.

Het was wat mij betreft dé uitzending van het decennium. Daarom was ik blij deze dagen weer eens van de imam te horen - stiekem hoopte ik dat hij weer bij een populaire talkshow zou aanschuiven. Helaas bleek hij nu geen talkshows meer te frequenteren, maar de rechtszaal. Och ja. Jneid had islamitische huwelijken gesloten in de moskee en dat mocht helemaal niet, want sommige stelletjes waren niet eerst burgerlijk getrouwd en dan is het religieuze huwelijk verboden in Nederland. De kantonrechter had de imam daarom vorig jaar tot een boete van 750 euro veroordeeld. Het OM echter, vond dat veel te soft en ging in hoger beroep. De lage, voorwaardelijke, geldboete zou namelijk geen recht doen aan de 'ernst van de feiten'. Het doet je je hart vasthouden, die kwalificatie als 'ernstige feiten'. Welk prioriteitenlijstje hanteert het OM in vredesnaam ter bestrijding van het Kwaad?

Je mag in dit land samenzijn met je kat, met man, vrouw, een transseksueel of alles door elkaar. Niemand die je een strobreed in de weg legt. En dan zou je niet samen mogen zijn, licht gebonden door een goddelijk boterbriefje? Right.

Voor de goede orde: de stelletjes die naar de moskee komen, ruiken gewoon hun kans om seks te hebben zonder de hele heisa van een officiële bruiloft, inmenging van allerhande familieleden, eeuwige trouw, torenhoge rekeningen, enzovoorts enzovoorts. Of misschien geloven ze ook wel écht dat dit de enige manier is om in Gods ogen verantwoord te trouwen. Wat het ook is: die kids geven blijk van een gezonde interesse in elkaar en vernissen dit met een religieus in plaats van seculier tintje. Iedereen weet dat het niet rechtsgeldig is. Hun eigen individuele keuze. Mondige burgers, die zelf hun leven inrichten, zoals we dat zo graag zien hier.

Imam Fawaz, die op tv nog het label van achterlijke islamist opgeplakt kreeg, heeft deze moderne individuele partnerkeuzes af en toe gefaciliteerd. Was dat nu echt een strafzaak in hoger beroep waard?

Volgende week wordt hierover uitspraak gedaan. Wat ik het OM zou willen meegeven: de imam heeft de nood geledigd van een paar vrijzinnige, godvruchtige mensen. Geef die man een standbeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden