Leden van Motor Vrienden Club met de Bijbel voorafgaand aan een ritje naar Hoek van Holland. Oprichter Glenn Rietveld (m).

TempelgangerMotorclub

‘God rijdt altijd met ons mee’. Op pad met een christelijke motorclub

Leden van Motor Vrienden Club met de Bijbel voorafgaand aan een ritje naar Hoek van Holland. Oprichter Glenn Rietveld (m).Beeld Arie Kievit

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met ‘tempelgangers’ van velerlei soort. Vandaag: Glenn Rietveld (28) uit Den Haag, van de Motor Vrienden Club met de Bijbel.

Het eerste wat opvalt

Op de ene borst van het zwartleren hesje dat Glenn Rietveld (28) draagt is een embleem gestikt waarop in kapitalen ‘JESUS’ te lezen valt. Op de andere borst zit het logo van de door hem opgerichte Motor Vrienden Club met de Bijbel. Ze bestaan sinds een klein jaar, vertelt hij. “Vandaar dat we nog maar met z’n zessen zijn.”

Met een man of tien staat hij op de stoep voor de kerk, de City Life Church Den Haag, een vestiging van Hillsong. Op deze nazomeravond gaan ze naar Hoek van Holland. De oproep die Glenn op de Facebookpagina plaatste, beloofde ‘leuke gesprekken en een lekker biertje’. Een ongeduldig wordende man in het gezelschap laat zijn motor even luidruchtig grommen. Enkele mannen dragen rafelige spijkerbroeken of hebben een zakdoek voor de mond geknoopt. Maar er is ook iemand bij met een babyblauw hemd en rond brilmontuur.

Oprichter Glen.Beeld Arie Kievit

Wat is het programma?

Kalmpjes vertrekken ze, op een tempo dat je gerust christelijk zou kunnen noemen. Een voor een gaat het de stad uit, het Westland in, langs kassen, sloten, loodsen en huizen met keurig aangeharkte tuinen. Glenn, in het dagelijks leven machinist van goederentreinen, rijdt voorop, tronend op een vuurrode motor. Het is een Kawasaki 1500, met een gigantisch windscherm waarin vier speakers zijn ingebouwd. Hij laat poppy klanken achter die de wind aan flarden trekt. Gospelmuziek, legt hij uit bij het afstappen. “Ik worship gewoon tijdens de rit. Soms zing ik keihard mee. Dat hoort toch niemand. Ja toch?”

In de zomer van 2017 klapte Glenn met 60 kilometer per uur op een auto en brak hij zijn beide benen. Nu is hij voor zeven procent blijvend invalide. Maar: “We rijden nooit alleen: God rijdt met ons mee. Ook toen, ja. Ik ben met mijn hoofd op de grond gekomen, maar had alleen iets aan mijn benen. Daar heeft-ie me echt wel in beschermd. Ook wat betreft het genezingsproces. Ik kan alles gewoon weer, tenminste, op die zeven procent na.”

De jonge christen heeft allerlei tatoeages laten zetten – een anker, ‘777’ – overal lijkt over nagedacht. Alhoewel? Op zijn knokkels staat ‘Save soul’, in gemankeerd Engels. En als Glenn denkt dat hij al zijn tatoeages heeft toegelicht, vergeet hij een van de grotere exemplaren in zijn hals. “Oh ja, klopt, ik heb hier ook nog een kruis met vleugels.”

Zijn er rituelen?

Eenmaal op de strandtent in Hoek van Holland wordt het borrelmoment even onderbroken voor de inzegening van ‘een hang-around’, een aspirant-lid. Ze gaan staan, midden op het terras, en beginnen hardop te bidden. “Heer vader”, klinkt het, “We bidden voor hem en voor bescherming en kracht en heel veel succes. En dat, als-ie gaat rijden, dat-ie de juiste mensen mag tegenkomen.”

Het borrelmoment wordt onderbroken voor de inzegening van een aspirant-lid.Beeld Arie Kievit

Wat hier niet de bedoeling is

Glenn hoort van fronsende geloofsgenoten weleens dat ze vragen hebben bij ‘de motorclubs’, vanwege de associatie met criminaliteit. “Ik vind dat jammer. En ik vind dat je met iedereen moet kunnen omgaan, ook met mensen van de 1-procent-motorclubs bijvoorbeeld: Jezus ging ook naar hoeren en tollenaren.” Er rijdt vanavond ook een vriend van Glenn mee die niet gelovig is. “Daar doen we niet moeilijk over. We zijn ook niet van het bijbelteksten schreeuwen of van het bijbels uitdelen. We werken door vriendschappen heen.” En als enige in zijn familie die gelooft, weet hij ook: “Het is niet voor iedereen”.

Lees ook:

Hoe ondermijn je een ondermijnende motorbende?

Opnieuw gaat het Openbaar Ministerie proberen een criminele motorclub verboden te krijgen. Dit keer heeft justitie het beruchte Caloh Wagoh in het vizier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden