God op je iPod

Het hipste fenomeen van 2005 was podcast, radiouitzendingen maken via internet. De godcast, de religieuze variant, doet het internationaal goed. Een Amersfoortse pastoor heeft er naam mee gemaakt, maar verder is het in Nederland behelpen.

'R r r r revtim po-po-po-po-podcast!' Een sirene loeit, opgewonden geschreeuw. Dan, op iets rustiger toon: “Hohoho, hey! Groet, en welkom wereld, leuk dat je er weer bij bent. Ik ben RevTim, ik wil je vriend zijn, ik wil je inspiratie en hoop brengen.“

Onze kameraad in spe is Reverend Tim, een populaire podcaster uit Californië.

Na de lawaaiige introductie volgt een praatje over de actualiteit, een zoet stuk gospelrock en een overdenking.

Vandaag is het thema 'het zijn de kleine dingen die het doen': vijf tips om je deze levenshouding eigen te maken. De eerste luidt: no one can have it all - je kunt niet alles hebben.

RevTim is een van de velen die het vorig jaar zo populair geworden medium podcasting gebruiken om de luisteraar op een stichtelijke boodschap te trakteren.

En het worden er steeds meer. Telde het Amerikaanse tijdschrift Businessweek in mei vorig jaar nog zo'n 170 religieuze podcasts bij de portal podcastalley.com, op dit moment zijn er al meer dan 980 podcasters in de categorie 'religie' geïndexeerd. Het aandeel van deze godcasts groeide van zes procent in mei naar een dikke acht procent nu.

Ze luisteren naar namen als Technopriest en Ipadre. Ze prediken, ze draaien religieuze muziek, ze bidden.

Ze godcasten solo of ze hebben zich, zoals RevTim, verenigd in samenwerkingsverbanden als godcast.org en Disciples With Microphones. Hun podcasts variëren in kwaliteit, gezindte, toon en thematiek. Wat hen bindt? Ze zijn pro-God, en meestal Amerikaans.

Podcast is een Nederlandse uitvinding - het is enkele jaren gelden bedacht door Adam Curry. Hij dankt er zijn bijnaam podfather aan.

Hebben we in Nederland ook podcasts op maat voor de nieuwsgierige godcatcher?

Podfeed.nl, een Nederlandse podcast-portal, komt tot een armzalige drie godcasts. En twee daarvan verwijzen ook nog eens naar uitzendingen van de EO. Technisch gesproken zijn dat podcasts. Maar een nieuwe variant op 'uitzending gemist' op mp3-formaat is toch wat anders dan de godcasts uit de VS, hoe sympathiek deze service ook is.

Wie verder zoekt naar reli-casts stuit op audioserver.nl, een audio-dienstencentrum voor christelijke organisaties.

Sinds kort bieden zo'n zeventig kerken, uiteenlopend van rooms-katholiek tot Nederlands gereformeerd, hier hun kerkdiensten aan in podcastvorm. Een niet te missen kans: download die laatste samenzang van de Sint Maartenskerk te Maartensdijk en zet 'm op je Ipod.

Verder is er gospelradio.nl. Dat zag zo'n podcast wel zitten: “Ook wij doen mee met de laatste hypes en trends!“ Zoals dat wel vaker gaat bleek het wel een hip idee, maar een beetje te moeilijk. “Sorry! Voorlopig is de podcast-afdeling gesloten!“

Is er dan echt geen volwassen Nederlandse godcaster? Toch wel. Sterker nog, de godcaster bij uitstek is een Nederlander: father Roderick Vonhögen uit Amersfoort.

Zijn ster rees tijdens de pausverkiezing na de dood van Johannes Paulus II. Vonhögen zat in Rome, interviewde kardinalen en maakte reportages.

Met zijn Engelstalige Catholicinsider.com is de jonge priester uitgegroeid tot een fenomeen in het wereldje der podcasters, gewaardeerd tot ver buiten zijn eigen katholieke kring. Op de populariteitsranglijst van podcastalley (alle categorieën) stond hij zelfs lange tijd op de eerste plaats. Volkomen begrijpelijk; de professionele productie en gevarieerde content (inhoud) maken zijn twintig minuten durende 'Daily Breakfast' tot een dagelijks feest aan de ontbijttafel. Met enthousiasme praat de priester zich een weg door een keur aan onderwerpen: netelige moraalkwesties, katholieke nieuwtjes, de kunst van het podcasten en de technische complicaties daarvan. Maar pas echt op gang komt father Roderick wanneer de hedendaagse popcultuur ter sprake komt. Op vijf december startte zijn special over 'The Chronicles of Narnia', waarin hij enthousiast op zoek gaat naar de oude mythen, legenden en bijbelse symboliek achter de hitfilm. In een eerder stadium had hij met evenveel passie en kennis van zaken de wereld van Star Wars en Harry Potter becommentarieerd.

Dankzij Roderick Vonhögen spreekt Nederland een woordje mee in het godcast-gemeenschap, al is het dan niet in het Nederlands.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden