'GOD MET ONS'

Op de vlucht voor de stress belandde ik onlangs in Ierland. Maar sinds kardinaal Simonis en hervormd leider Plaisier de stellingen tegen de 24-uurs-drukte aan de parlements-deur hebben genageld, weet ik dat ik wegliep 'voor het door mijzelf gekozen ongeluk'. Althans, zo noemt de deskundige op het terrein van hard werken en 'ontstressen', Cees Boer, dat.

INEKE NOORDHOFF

Ierland is een geweldig land om uit te rusten. Of, in de termen van Cees Boer, 'te investeren in je duurzame onafhankelijkheid'.

Daar moest ik wél een paar plassen voor over. Het Kanaal was in vier uur gepiept. Boot kun je dat straalvaartuig waarin je huisarrest krijgt niet noemen. Door gebrek aan zeewind en opspattend water was de uitwerking van de tocht niet zo louterend als voorheen. Maar, het is waar, de oversteek per drijvend casino gaat een stuk sneller dan vroeger met de Koningin Beatrix. Die toch ook nog niet zó oude veerboot kwamen we even later tegen op de Ierse Zee. Maar jemig wat was ze oud geworden! Roest en vuiligheid wezen op een chronisch gebrek aan zorg. In korte tijd is onze 'Koningin Beatrix' hard op weg om net zo'n drijvende doodskist te worden als die andere Europese veerboten.

Ontspanning vond ik in Cahersiveen, een dorp aan de Ierse zuidwest-kust waar Mortimer zijn kampeerders tijdens regenachtige dagen verwende met een turfvuur. Daar drong de betekenis van 'duurzame onafhankelijkheid' pas goed tot me door.

Tijdens een verkenning in de omgeving meldden wij ons bij het geprivatiseerde veerdienstje naar het eiland Valencia. Vlak voor we de veerpont opfietsten, zagen we de naam: 'God met ons'. Ze kwam uit Sliedrecht. Een stel maffe en onverantwoorde Ierse zeelui hadden dit afgedankte kleine pontje, op eigen kracht, over zee naar Ierland gevaren. Dat is met recht onafhankelijk!

Sindsdien onderhoudt ze de volcontinu-dienst tussen Cahersiveen en Valencia. Een tochtje van tien minuten. Voor de bepaald niet geringe prijs van 3 pond mogen we mee.

Ach, laat u nog eens horen hoe de naam in Nederland wordt uitgesproken, vraagt de kapitein als we met hem praten over de herkomst van zijn scheepje. Ik laat de harde G nog maar eens door mijn keel gaan: 'God met ons'. Duurzaam, onafhankelijk, maar inmiddels wel zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden