'God liet Elly Frank niet alleen'

Schrijfster Els Florijn (28) won met haar boek 'Het meisje dat verdween' de Publieksprijs Christelijk Boek 2011. Eerder schreef Els Florijn de boeken 'Laatste nacht' (2002) en 'Schaduw van de wolf' (2005). Hoofdpersoon in 'Het meisje dat verdween' is de Joodse Ditte Stein, die op driejarige leeftijd in Auschwitz werd vergast. Haar onderduikende ouders lieten haar in het dorpje Lienden achter bij de huishoudster, met de gedachte dat de Duitsers zo'n klein meisje wel met rust zouden laten. Tientallen jaren later trekt Dittes bejaarde pleegzus haar sporen na.

1 Waarom dit schrijnende verhaal?
"Ik wilde het meisje Elly Frank, dat echt bestaan heeft, uit de vergetelheid halen. Toen ik een jaar geleden in Lienden op bezoek was bij kennissen, vertelden zij mij dit verhaal. Ik ben er achteraan gegaan en sprak veel oude mensen die nog maar heel vaag wisten wat er was gebeurd. Met dit boek wil ik Elly weer een stem geven."

2 Het is dus een waargebeurd verhaal?
"Nee, het is een geromantiseerd verhaal en valt dus in de categorie fictie. Ik heb veel ingevuld, omdat lang niet alles te achterhalen viel. Jaartallen, leeftijden en namen heb ik zelfs expres veranderd om de nabestaanden te ontlasten. Ik heb de echte feiten wel als raamwerk gebruikt. Het echte verhaal staat ook nog achterin het boek."

3Waarom heb je gewonnen?
"Het is een publieksprijs, dus heel lomp gezegd is het omdat genoeg mensen (49 procent, red.) op mij gestemd hebben. Ik hoop dat dat is omdat ze het boek mooi vinden. Het wordt goed verkocht. Binnen een half jaar is er al een vijfde druk van het boek, dus ik heb niets te klagen. Toch hoop ik nog wel dat er eens een juryprijs komt. Zodat ook boeken die minder goed verkocht worden, een kans maken."

4Hoe christelijk is jouw boek?
"Goede vraag. Dat is niet zo expliciet aan te wijzen. Belangrijk voor deze prijs is dat uit het werk of leven van de auteur blijkt dat hij of zij christelijk is. Ik ben protestants-christelijk, de uitgeverij Mozaïek waarmee ik werk, publiceert christelijke boeken. Maar voor mij is mijn boek vooral christelijk omdat het toch nog hoop bevat. Ik wil geen nihilistische of agnostisch boek op de markt brengen. Sommige moderne literatuur eindigt in totale wanhoop, dat zou ik niet kunnen schrijven."

5Is er dan hoop in dit verhaal?
"Toen ik begon, leek het me haast onmogelijk om het verhaal hoopgevend te maken. Maar ik ben er langzaam van overtuigd geraakt dat het meisje niet eenzaam is gestorven. God heeft haar niet alleen gelaten. Allerlei mensen hebben zich waarschijnlijk over haar ontfermd. Ik beschrijf een oude vrouw die een oud joods gebed bidt als Ditte de gaskamer ingaat. 'Vader, in uw handen beveel ik mijn geest. Hetzelfde gebed bad Jezus aan het kruis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden