'God is een levende persoon met wie je echt moet praten'

"Op de foto staat het mooiste ogenblik in het leven van een orthodox christen: de verzoening met God. Die vindt plaats nadat de gelovige aan God zijn zonden heeft beleden. Hardop ja, want God is een levende persoon met wie je echt moet praten. De priester kan de biecht horen, alle anderen kunnen die zien. Zo kan er geen misverstand ontstaan.

Je ziet dat ik het epitrachilion, de stool ten teken van mijn ambt, op het hoofd leg van de geknielde biechteling. Daarop leg ik mijn handen en dan spreek ik het verzoeningsgebed uit. Ik ben niet degene die iemand vergeeft, dat is God. Vijfenveertig jaar maak ik dit nu mee en het blijft een geweldig moment. Mensen die gebogen gingen, gaan daarna rechtop. Vrij van zonden en verzoend met God. Ik hoop dat mensen, als ze deze foto zien, denken: 'Dat wil ik ook!'

In een orthodoxe kerk leert de mens via een zeer persoonlijk proces weer te zijn zoals hij bedoeld is: een levende icoon van God. De kenmerkende geschilderde iconen herinneren ons eraan dat dat haalbaar is.

Op de foto sta ik in de kapel van de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht die is ingericht als orthodoxe kerk. Onze kerk is in ruim dertig jaar uitgegroeid van een huiskamerkerk tot een gevestigde parochie. We zijn Nederlands van taal en karakter, maar er komen christenen van 23 nationaliteiten. Net als elke orthodoxe kerk is zij het begin- en eindpunt van het dagelijkse bestaan van de gelovigen."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing opent 15 december als expositie in de Rotterdamse Kunsthal en is vanaf 17 februari 2012 te zien in het Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden