God helpt om af te vallen

Op een dag zag Els van der Vlist dat ze 'hartstikke dik' was. Ze besloot af te vallen, gemotiveerd door haar geloof in God. "Hij houdt van je, of je nou dun bent of dik."

Verbaasd keken de cursisten van het christelijke vrouwenplatform Sestra naar Els van der Vlist (41) toen ze in haar 'masterclass gezond leven' begon over het onderwerp chocola. "Ze zaten al klaar met pen en papier", lacht Van der Vlist, "maar die konden ze weer opbergen."

We zitten buiten bij bakkerij Versluis in Woerden. Van der Vlist, in een roze jasje, laat alle verleidelijk gekleurde gebakjes bewust in de vitrine liggen. "Het is donderdag", luidt haar uitleg. Ze weet sinds kort heel goed hoe ze lekkere dingen moet laten staan. Vorig jaar viel ze nog tien kilo af, en vond daarbij steun in het christelijk geloof. Een logische combinatie, vindt ze zelf, maar daarin lijkt ze soms de enige.

"Op de masterclass hield ik de vrouwen een doos voor vol kleine blokjes chocola", gaat Van der Vlist verder. "Ze mochten er eentje kiezen, ernaar kijken, eraan ruiken, eraan likken en pas dan heel langzaam, met de ogen dicht, proeven." Dát, vindt Van der Vlist, is pas 'echt genieten'. "Als je dat blokje op je tong voelt smelten en proeft hoe de smaken steeds weer veranderen, denk je niet alvast na over de rest van de reep."

Naast ons neemt een grijzende vrouw plaats. Met een lage, hese stem bestelt ze een saucijzebroodje en steekt een sigaret op. Van der Vlist verhuist naar de andere kant van het terras. Even later wijst ze, desgevraagd, de vrouw aan als verkeerd voorbeeld. "Een saucijzebroodje om kwart voor elf 's ochtends? Dat zou ik niet doen. Dan zit je voor die dag al aan de helft van je calorieën."

Van der Vlist zag zichzelf een tijd geleden prekend terug op een video-opname voor haar hbo-studie theologie. "We moesten kritisch naar onszelf kijken. Het enige dat ik zag was dat ik hartstikke dik was. Een gezellige moeke, dat wel, maar ik wilde er toch echt iets aan veranderen."

Resoluut begon Van der Vlist te lijnen, 'in combinatie met de kracht van God'. Over die combinatie zocht ze boeken, maar ze vond er slechts één, uit Amerika. Dus besloot ze zelf te gaan schrijven. 'Ik heb er genoeg van', koos ze als titel. Op de roze kaft staat verder: 'over liefde, lijnen en leven met God'.

Haar boek lokt soms verbaasde reacties uit, vertelt Van der Vlist, terwijl ze het schuim uit haar cappuccinokopje lepelt. "Veel christenen passen God nauwelijks toe in hun dagelijks leven. Bij het afvallen al helemaal niet. Hoewel het voor mij eigenlijk meteen al voor de hand lag."

Van der Vlist beschrijft in haar boek veel dagboekfragmenten van andere vrouwen, over hun emoties tijdens het afvallen. Een vrouw komt bijvoorbeeld somber thuis van een lange, regenachtige dag werken. "Dan móet ik echt even iets lekkers hebben, anders voel ik me ook zo naar", schrijft ze. Maar na een zak chips en een wijntje worden de gevoelens alleen maar erger: "Waarom kan ik het niet volhouden? Zie je wel, ik ben gewoon een mislukkeling."

Volgens Els van der Vlist kan God hier op verschillende manieren helpen. "Soms ontbreekt simpelweg de wilskracht, waar het in veel afvalmethodes altijd maar om draait", weet ze. "Maar God kan je kracht geven, als je er om vraagt." Ook voor haar zelfvertrouwen, en dat van anderen, ziet de schrijfster God als uitkomst. "Hij houdt van je, of je nou dun bent of dik. Het prachtige lichaam dat Hij je heeft gegeven is het waard om goed te verzorgen."

In haar boek staan bijbelcitaten, gebeden, maar ook simpele schrijfoefeningen. Het gaat er vooral om meer bewust te leven, volgens Van der Vlist. "Je kunt in dialoog gaan met je emoties en er zo achter komen dat wat je nodig hebt geen eten is, maar bijvoorbeeld rust."

Ook niet-gelovigen kunnen het boek lezen. "Maar als je echt allergisch bent voor het woord God, komt de boodschap denk ik niet zo over."

Terwijl Van der Vlist eerst vijf kilo te veel woog, zit ze nu weer op een gezond gewicht. "Maar het blijft opletten", geeft ze toe. Daarom neemt ze vandaag geen gebakje. Dat genot bewaart ze liever voor feestdagen. "Als het een routine wordt, wat is er dan nog aan?"

Doen de bezoekers van de bakkerij op deze doordeweekse dag dan iets verkeerd? Van der Vlist kijkt om zich heen. Een ouder echtpaar schuift net aan. Twee vriendinnen eten een pizzabroodje.

Van der Vlist schudt nadenkend haar hoofd. "Ze zijn ten minste lekker gaan zitten. Dat is ook belangrijk, pauze nemen. God heeft niet voor niets een rustdag gemaakt. Het is anders wanneer je lopend een kroketje uit de muur trekt, of je mandje vollaadt in het chocolade- en koekjes- pad van de Lidl. Als je dan toch eens iets lekkers neemt, kies dan iets wat goed is klaargemaakt en geniet er dan ook van."

Els van der Vlist: Ik heb er genoeg van! Over liefde, lijnen en leven met God. Boekencentrum, Zoetermeer. ISBN 9789023925941; 184 blz € 15,90

Voor vrouwen die ook op maandag geloven
'Ik heb er genoeg van' is een product van de nieuwste afdeling van de christelijke uitgever Boekencentrum: 'vrouwen en lifestyle'. Circa tachtig procent van de boekenkopers is vrouw.

Volgens de uitgeverij richten ze zich de laatste tijd steeds meer op de praktische verwerking van ideeën. Uitgever Beppie de Rooy van Boekencentrum : "Je ziet dat Happinez en Flow enorm groeien vanwege die praktische insteek."

Er is volgens De Rooy al veel belangstelling voor boeken als dat van Els van der Vlist. Nieuwe thema's die in de planning staan zijn slaapproblemen, piekeren en keuzes maken.

Ze zijn alle verbonden met het christelijk geloof. De Rooy: "En bedoeld voor vrouwen die niet alleen geloven op zondag, maar ook op maandag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden