Go Ahead en Helmond Sport hebben geen plaats meer voor trainers Fafié en Pruijn

DEVENTER, HELMOND (ANP) - Met nog vier wedstrijden te gaan in de eredivisie heeft Go Ahead Eagles trainer Ab Fafié naar huis gestuurd. Het slot van het seizoen staat onder leiding van een driemanschap: Bob Maaskant en zijn zoon Robert alsmede veldtrainer Hennie Spijkerman.

Het opgelegde vertrek viel Fafié 'rauw op zijn dak'. Fafié zegt niet zozeer boos als wel teleurgesteld te zijn. “Dit riekt toch wel naar paniekvoetbal. Iedere keer gebeurt het weer in de voetballerij”, aldus de 55-jarige trainer die ook werkte voor Feyenoord, FC Utrecht, AEK Athene en AA Gent. Sinds 30 januari 1995 was hij werkzaam voor Go Ahead, als opvolger van de ook ontslagen Henk ten Cate.

Volgens Fafié waren de resultaten weliswaar slecht de laatste weken, maar sommige nederlagen kwamen ongelukkig tot stand, zoals die van vorige week tegen FC Utrecht in de 94e minuut. “Het bestuur zegt: 'je gaat toch weg na het seizoen, dan kun je net zo goed wat eerder vertrekken'. Maar ik was juist zeer gemotiveerd om niet te degraderen.” Fafié gaf wel toe dat zijn relatie met de spelersgroep de laatste weken, mede door de resultaten, matig was.

In goed overleg is de scheiding verlopen, zeggen de partijen. Fafié: “Het had voor mij geen zin meer met de vuist op tafel te slaan. Het was een doodlopende weg, de verhoudingen waren uit de hand gelopen. Ik kon beter mijn koffers pakken, met het geld erin. Ja, de afvloeiingsregeling is goed”. Volgens voorzitter Horneman was het afscheid van Fafié absoluut noodzakelijk. Go Ahead heeft vijf duels op rij verloren en is, nadat de ploeg aardig op weg leek naar handhaving, alsnog diep weggezakt. Go Ahead staat zestiende, een plaats die de club veroordeelt tot voetbal in de nacompetitie. Horneman: “Fafié is niet ontslagen, we zijn in overleg uit elkaar gegaan. We hebben ons als bestuur afgevraagd of we nog wat konden doen. We wilden niet lijdzaam toezien”. Horneman denkt dat anderen de zaak nog ten goede kunnen keren, Fafié niet. “Uiteraard vond hij dat niet. We moesten maatregelen nemen. Als we zo doorgaan, degraderen we rechtstreeks.”

Goed overleg

Helmond sport en trainer Jan Pruijn zijn eveneens uit elkaar. Met onmiddellijke ingang en in goed overleg, zoals dat in officiële verklaringen meestal heet. Pruijn, eerder in het betaald voetbal werkzaam voor NEC, was bezig aan zijn eerste seizoen bij de slecht draaiende club uit de eerste divisie. Zijn verbintenis liep tot medio 1997. Helmond Sport staat met nog drie wedstrijden te spelen laatste in de eerste divisie en eveneens laatste in de vierde periode, met nul punten uit zes duels. Deze week oefende speler Gerrie Schuman in het weekblad Voetbal International hevige kritiek op Helmond Sport en trainer Pruijn. Hij zei onder meer dat Helmond zonder enig systeem voetbalt. Assistent Willem Leushuis maakt het seizoen af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden