Go Ahead blijft verdedigend zwak

ALKMAAR - Go Ahead Eagles heeft het verblijf in de eredivisie geprolongeerd via een 2-3 overwinning tegen AZ. In de Alkmaarderhout namen de Deventenaren de laatste hindernis in de zo langzamerhand vertrouwd geworden huisstijl. De gasten scoorden drie keer, maar lieten achterin volgens vaste gewoonte een paar steekjes vallen.

ERIC HORNSTRA

Ab Fafié kan zich de komende weken het hoofd buigen over het probleem dat Go Ahead Eagles een seizoen lang parten heeft gespeeld: de onzekere acties in de laatste lijn. Ondanks de vrijwel lege clubkas is een versterking achterin pure noodzaak. Pas bij een eventuel verkoop van Jack de Gier is het mogelijk de puzzelstukken in de verdediging juist te rangschikken.

In het eerste half uur van de wedstrijd leek er voor de oostelijke club geen vuiltje aan de lucht. AZ, moegestreden in de eerste vier duels en kampend met een waslijst aan geblesseerden en geschorsten, had geen enkel verweer tegen de snelheid van het spitsentrio Heering/Rorije/De Gier. Voordat Schenning in de negende minuut met het hoofd de score opende, hadden Rorije en Steinmann doelman Ruitenbeek al op de proef gesteld. Vooral de vrije rol voor Steinmann, die nergens op het veld een bewaker vond, deed de balans in Deventer voordeel omslaan. De bezieling op het veld kreeg een passende begeleiding vanaf de tribunes. Dat was eerder dit seizoen onder het regime van Henk ten Cate wel eens anders. In de donkere dagen rond de winterstop werd luidkeels om het hoofd van de coach geroepen en namen de supporters uit woede bezit van het veld. De aarzelende start onder Fafié wees niet op verbetering, maar in de slotreeks van de competitie bleek ook Go Ahead plotseling te kunnen vechten. De bedreven techniek van de ploeg liet Fafié voor wat hij was. De spelers die voorheen nogal eens in smetteloos tenue van het veld plachten te stappen, moesten er maar eens flink inkleunen. Tegen AZ viel het grote aantal slidings over vele meters op. Het is de verdienste van Koning Ab, dat hij desondanks de aanvallende impulsen van het elftal intact liet.

Vervalsing

Bij de objectieve waarnemer speelde gisteren geruime tijd de gedachte aan competitievervalsing. Go Ahead kreeg in het eerste bedrijf tien hoekschoppen, AZ geen enkele. Een optelsom van de uitgespeelde kansen gaf een vergelijkbaar beeld te zien. De formule van de nacompetitie met een dubbelrondig programma spreekt aan bij het publiek en is wellicht commercieel aantrekkelijker dan een knock-out-systeem. Toch leerde de beginfase van AZ-Go Ahead Eagles dat uitgeschakelde ploegen het competitieverloop danig kunnen vertekenen. Pas toen AZ voor de tweede keer langszij kwam, groeide het besef dat een sensationele ontknoping tot de mogelijkheden behoorde.

Aan de eerste Alkmaarse goal kleefde overigens een kwalijk luchtje. Michels zag een inzet langs zijn arm schampen, scheidsrechter Luijten volgde de letter van de wet en bood schutter Mutsaers de gelegenheid de partijen op gelijke hoogte te brengen. Go Ahead stoorde zich er niet aan en nam via De Gier, die een kopbal van Marbus verlengde opnieuw het heft in handen.

Het spelbeeld veranderde na de 2-2 van Van Dam. De aanvaller profiteerde van een schromelijke dekkingsfout en kon ongehinderd naar het doel van Hiele doorstomen. De keeper was kansloos. Go Ahead kroop daarna zelfs even door het oog van de naald, toen Hiele een kopbal van Wijker met een uiterste inspanning tegen het houtwerk sloeg. Op slag was het gedaan met de grotere actieradius van de Deventenaren. AZ had het betere van het spel, Go Ahead liet zich terugzakken op de eigen speelhelft.

Het was tenslotte Jan Michels, de beste Eagles-speler van het seizoen, die zijn eerder ongelukkige actie goedmaakte met een perfect genomen vrije trap langs de zwak opgestelde Alkmaarse muur. In de voortijdige beslissing in poule B zag Ab Fafié een aanwijzing dat het met de weerbaarheid van zijn selectie wel snor zit. “Na de zeperd in het laatste competitietreffen zijn we mentaal sterk teruggekomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden