Gluren in de catacomben van Rome, dankzij Google

Een fresco in de Catacomben van Priscilla. Volgens sommige katholieken is de figuur met de gestrekte armen dat vrouwen aanvankelijk wel priester konden worden. Beeld ap

Ze zijn prachtig, de fresco's in het gangenstelsel in noord-Rome. En dankzij herstelwerkzaamheden van het Vaticaan ogen ze frisser dan ooit. Google helpt nu ook een handje. U kunt met Street View wandelen langs de fresco's en ondergrondse graven.

Toen de kilometerslange Catacomben van Priscilla de afgelopen maanden waren afgesloten voor publiek, maakten Google-medewerkers een reeks 360-graden-foto's. Die zijn nu dus opgenomen in Google Maps. Rondkijken werkt hetzelfde als de reguliere Street View: klik op een plaats in het beeld om daar naartoe te gaan en sleep met de muis om uw blikveld te veranderen.

'Vrouwelijke priester op fresco'
Let bij uw digitale wandeling goed op de muurschilderingen (230-240 na Christus). Een van de kunstwerken bevat een afbeelding van een persoon die zijn handen opheft. Hij of zij doet dat op dezelfde manier als priesters dat doen tijdens de eucharistie, het ritueel van brood en wijn.

Sommige katholieken menen dat de figuur een vrouw is. Een andere schildering zou zelfs een groep vrouwelijke priesters tonen. Dat zou natuurlijk opmerkelijk zijn, want het Vaticaan schrijft voor dat alleen mannen het priesterambt toekomt. Volgens voorstanders van vrouwenwijding bewijst de tekening dat vrouwen voor het ontstaan van de rooms-katholieke kerk wel priester konden worden. Het Vaticaan noemt die uitleg 'een fabel, een legende'.

Overigens heeft het Vaticaan deze week nog meer goed nieuws voor liefhebbers van kerkgeschiedenis. Zondag toont paus Franciscus de 'relieken van Petrus', gebeente dat volgens de kerk toebehoorde aan de apostel. Archeologen betwijfelen de echtheid daarvan.

Bekijk ook onze fotoreportage van de Catacomben van Priscilla.

Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden