'Gluckauf' wint alle hoofdprijzen

Limburgs vader-zoon-drama krijgt vier Gouden Kalveren. Acteursprijzen naar 'Bloed, zweet & tranen'.

BELINDA VAN DE GRAAF

Het Limburgse vader-zoon-drama 'Gluckauf' is met vier Gouden Kalveren de winnaar van het 35ste Nederlands Film Festival. Het jaarlijkse festijn is gisteravond afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film in het Beatrix Theater in Utrecht.

'Gluckauf' was met tien nominaties de grootste kanshebber, maar dat de film van regisseur Remy van Heugten (39) de drie belangrijkste prijzen (beste film, regie en scenario) zou opeisen, was onverwacht. Het jurysysteem maakte dit jaar plaats voor het Academysysteem, waarbij de vakwereld zelf nomineert en stemt. Bij het jurysysteem werden de hoofdprijzen nog veelal over verschillende films verdeeld.

'Gluckauf' (een mijnwerkersgroet voor 'behouden terugkeer') vertelt het verhaal van de verstikkende liefde tussen vader Lei, een kleine crimineel met gokschulden, en zoon Jeffrey die hetzelfde pad op dreigt te gaan. Trefzeker tekent Remy van Heugten, in samenwerking met bestsellerauteur en debuterend scenarist Gustaaf Peek, het Zuid-Limburgse achterland waar de twee proberen te overleven, in een decor van zware rolluiken en grijze luchten. Van Heugten, zelf geboren in Heerlen, duidde de oude mijnwerkersstreek in een interview als een gebied dat 'sterk verarmt, leegloopt, vergrijst, criminaliseert en verrechtst'.

Opmerkelijk is dat de sterke optredens van Bart Slegers en Vincent van der Valk als vader en zoon niet werden bekroond. De acteursprijzen gingen bijna allemaal één film: het André Hazes-drama 'Bloed, Zweet en Tranen' van Diederick Koopal, waarvoor Martijn Fischer als André Hazes, Hadewych Minis als Rachel Hazes en Raymond Thiry als vader Joop Hazes werden bekroond. Alleen het Gouden Kalf voor de beste actrice ging naar een andere film. Georgina Verbaan werd de terechte winnares voor haar geestige, Audrey Hepburn-achtige optreden in 'De Surprise' van voormalig Oscarwinnaar Mike van Diem.

Met de meeste prijzen voor 'Gluckauf' (4) en 'Bloed, Zweet & Tranen' (3) zijn keurig een arthouse film én een publieksfilm bekroond. De kritiek van Klaas de Jong vorige week blijkt dus ongegrond. De producent van 'Michiel de Ruyter' vond dat de publieksfilm te weinig nominaties had gekregen en trok zijn film terug van het festival.

Arthouse-lieveling Alex van Warmerdam won met 'Schneider vs Bax', ondanks zeven nominaties, helemaal niks. Hetzelfde geldt voor het internationaal geprezen surf-epos 'Atlantic' van Jan Willem van Ewijk. Het speelse debuut 'Prins' van Sam de Jong, acht keer genomineerd, moest het doen met Gouden Kalveren voor muziek en montage. Morgan Knibbe's 'Those who feel the fire burning', waarin de geest van een verdronken bootvluchteling rondwaart op Lampedusa, werd gekozen tot beste documentaire.

Uit de verdeling van de Kalveren valt op te maken dat de Nederlandse filmwereld van volkse verhalen houdt, drama's over mannen, ploeteraars, die zich staande moeten zien te houden tussen bier- en wietwalmen. Liefst verteld met typische tongval, zoals in het Limburgs van 'Gluckauf' en het Amsterdams in 'Bloed, Zweet & Tranen'.

undefined

De winnaars van 2015

Beste film 'Gluckauf' (producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk)

Beste regie Remy van Heugten, 'Gluckauf'

Beste scenario Gustaaf Peek, 'Gluckauf'

Beste actrice Georgina Verbaan, 'De surprise'

Beste acteur Martijn Fischer, 'Bloed, zweet & tranen'

Beste actrice in bijrol Hadewych Minis, 'Bloed, zweet & tranen'

Beste acteur in bijrol Raymond Thiry, 'Bloed, zweet & tranen'

Beste camera 'Gluckauf'

Beste muziek 'Prins'

Beste montage 'Prins'

Beste documentaire 'Those who feel the fire burning', Morgan Knibbe

Prijs van Forum van Regisseurs 'Those who feel the fire burning'

Prijs Nederlandse filmkritiek 'Tussen 10 en 12', Peter Hoogendoorn

Publieksprijs 'De club van Sinterklaas & het pratende paard' van Tom de Mol

Beste tv-drama

'Geen koningen in ons bloed' van Mees Peijnenburg

Beste acteur in tv-drama Jonas Smulders, 'Geen koningen in ons bloed'

Beste actrice in tv-drama Ariane Schluter, 'Een goed leven'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden