Glossy over God in elke brievenbus

© Thinkstock. Beeld
© Thinkstock.

VIJF VRAGEN - Nederlanders krijgen in 2012 met een enorm evangelisatieproject te maken. Althans, dat wil Hans Eschbach van het Evangelisch Werkverband, een 'vernieuwingsbeweging' in de Protestantse Kerk in Nederland.

Zo krijgen honderdduizenden huishoudens een glossy in de brievenbus met daarin de blijde boodschap. En dat is niet het enige. Ook op internet, radio en televisie moet er van alles te zien en te horen zijn.

1 Wéér een glossy. Wie zit er nog te wachten op een glossy?

"Een mooi goed verzorgd tijdschrift gooien mensen niet zo snel weg. Dat komt niet bij het oud papier terecht, dat leggen ze op de leestafel. In het blad moeten goede verhalen komen en interviews. Als mensen een artikel lezen moeten ze denken: 'Maar zó heb ik er nog niet over nagedacht'. Een aha-erlebnis moet het dus teweegbrengen. Tja, en waarom zou je het eigenlijk niet doen, zo'n blad?"

2 Nou, zo'n evangelisatiecampagne zullen sommigen vast opdringerig vinden.

"Natuurlijk, er zullen altijd wel mensen zijn die dit drammerig of opdringerig vinden, maar hoeveel blaadjes krijg je nu al niet door je brievenbus? Het is in ieder geval niet opdringerig bedoeld."

3 Genoeg over de glossy. Wat is precies de bedoeling in 2012?

"Nederland is behoorlijk geseculariseerd. Toch blijkt uit onderzoek dat ruim de helft van de bevolking geïnteresseerd is in religie. En op die groep mikken we: religieus geïnteresseerden die niet in de kerk komen. Naast de glossy willen we ook op televisie en internet aandacht besteden aan het project. De Protestantse Kerk en Stichting Opwekking doen in ieder geval al mee. En het is de bedoeling dat ook de EO en de rooms-katholieke kerk in het project stappen. Deze actie, die volgend jaar in september moet plaatsvinden, gaat over kerkgrenzen heen. Hoe het er allemaal precies uit komt te zien, dat weten we nu nog niet. We vestigen in ieder geval de aandacht op het Oude Boek. In de Bijbel staan heel veel dingen die goed zijn."

4 Over welke vragen moeten mensen volgens u nadenken?

"Goede vraag. Het zijn er heel wat. Wie is God? Is-ie persoonlijk, of is God iets onpersoonlijks. Wat betekent hij eigenlijk in je leven? Op welke manier ervaar je God eigenlijk?"

5 In 2012 vergaat de wereld omdat dan de Mayakalender afloopt, zo denken sommigen. Dat komt u dus mooi uit.

"Is dat zo? Dat wist ik niet. Maar die Mayakalender heeft er helemaal niets mee te maken. Ik ben Harold Camping niet, die aankondigde dat de Dag des Oordeels afgelopen weekend plaats had moeten vinden. Nee, september is gewoon een heel praktisch maand. Dan begint, na de zomervakantie, het nieuwe seizoen in de kerken. Geïnteresseerden kunnen zo eenvoudig aan een cursus mee doen. En zo'n groot project vergt enige voorbereiding. We zijn nu net begonnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden