Gletsjers

Volgens een recent artikel in de Noorse courant Bergens Tidende nemen de Noorse gletsjers in omvang toe in plaats van af wat in een artikel op de voorpagina van Trouw werd beweerd (8 augustus).

Prof. dr. Louwrens Hacquebord Arctisch Centrum Rijksuniversiteit Groningen

Bergens Tidende heeft in dit geval gelijk: de gletsjers in Noorwegen zijn in de afgelopen decennia aangegroeid. Zware sneeuwval en lagere gemiddelde jaartemperaturen hebben de gletsjers in Noorwegen in de afgelopen jaren in recordtempo laten groeien. Van 1992-1997 is de Briksdalbreen in Noorwegen bijvoorbeeld 322 meter langer geworden. De Jostedalsbreen, groeide volgens de World Glacier Monitoring Service in dezelfde periode gemiddeld 18 centimeter per dag, wat neerkomt op 328 meter in dezelfde periode.

De situatie in Noorwegen is daarmee tamelijk uniek. Het gebied koelt namelijk ondanks de global warming af in plaats van dat het opwarmt. De gemiddelde jaartemperatuur is hier in de jaren 1961-1990 ongeveer 0,75 graden Celsius gedaald, terwijl de gemiddelde jaar temperatuur elders in het arctisch gebied in diezelfde periode circa 2,25 graden omhoog is gegaan. Klopt het bericht in Trouw dan helemaal niet? Dat is ook weer niet het geval.

De gletsjer op de foto's is de Blomstrandbreen en deze gletsjer in de Kongsfjord ligt op het in Nederland zeer bekende Spitsbergen en daar is de afgelopen dertig jaar sprake geweest van een verhoging van de gemiddelde jaartemperatuur van circa 0,75 graden Celsius. Maar Spitsbergen is geen Noorwegen. Noorwegen heeft weliswaar de soevereiniteit over deze arctische eilandengroep, maar er gelden sinds 1925 bepaalde internationale afspraken voor dit gebied, die in het Spitsbergen Tractaat zijn vastgelegd.

Het tractaat is door 42 landen ondertekend waardoor die landen (waaronder Nederland) bepaalde politieke en economische rechten hebben in dit gebied. Het is daardoor ondanks de Noorse soevereiniteit in zekere zin een internationaal gebied. Om Spitsbergen Noorwegen te noemen en te spreken van Noorse gletsjers is te kort door de bocht, temeer daar de gletsjers in Noorwegen zelf juist aangroeien. De werkelijkheid is zoals zo vaak, een stuk gecompliceerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden