Gletsjer als thermometer KLIMATOLOGIE

Uit de afmetingen van gletsjers blijkt vrij nauwkeurig af te leiden hoe het met de opwarming van de aarde is gesteld.

Dat gletsjers smelten door opwarming van de atmosfeer, is bekend. Zo heeft de Hansbreen gletsjer op Spitsbergen deze eeuw bijna 52 meter terrein moeten prijsgeven. Voor het eerst is dit verschijnsel nu gebruikt om de aarde de temperatuur op te nemen.

Volgens prof. dr. J. Oerlemans, verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek in Utrecht, kunnen de slinkende gletsjers verklaard worden door een wereldwijde temperatuurstoename van 0,66 graden per eeuw. Dat cijfer komt aardig overeen met de waarden die uit andere metingen te voorschijn komen. Mogelijk wordt die opwarming veroorzaakt of versterkt door de uitstoot van 'broeikasgassen' als CO2 als gevolg van menselijke activiteiten.

Oerlemans presenteerde zijn cijfers in Science (8/4). Hij vond een formule om 48 gletsjers, verschillend in omvang en verspreid over de hele wereld, met elkaar te kunnen vergelijken.

Gletsjers bleken daardoor bruikbaar als trage, maar redelijk nauwkeurige thermometers. Het duurt doorgaans tien tot vijftig jaar eer een temperatuursverandering doorwerkt in de toestand van de gletsjer. Zo zijn de gevolgen van de kortstondige wereldwijde temperatuursdaling in de periode 1950-1975 pas de laatste jaren merkbaar; de gletsjers slinken op het ogenblik wat minder snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden