Glaxo op overnamepad, bod op Wellcome Topman Sykes: Wellcome was voor Glaxo betaalbaar

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het Britse Glaxo, één van Europa's grootste fabrikanten van geneesmiddelen, heeft een bod gedaan op de aandelen van concurrent Wellcome. Als de overname slaagt, wordt de combinatie Glaxo Wellcome de grootste medicijnenproducent ter wereld en passeert het het Amerikaanse Merck.

Glaxo maakte gisteren bekend dat het Wellcome voor 8,9 miljard pond (ongeveer 24 miljard gulden) wil overnemen. De Britse gigant wil 722 pond (1960 gulden) en 47 nieuwe aandelen Glaxo betalen voor 100 aandelen Wellcome. Volgens Glaxo gaat het om een definitief bod, dat alleen verhoogd kan worden als er andere kopers opdoemen. Na de bekendmaking van het bod explodeerde de koers van Wellcome 's morgens in Londen van 688 pence naar 948 pence. Het aandeel Glaxo daarentegen moest terrein prijsgeven.

Glaxo meldde verder dat Wellcome Trust, een liefdadigheidsinstelling die 39,5 procent van de aandelen bezit, akkoord is gegaan met het bod. De directie van Wellcome, die gisterochtend vroeg een telefoontje kreeg waarin Glaxo kond deed van het bod, heeft zijn aandeelhouders geadviseerd om nog even te wachten met het ondernemen van actie totdat het management van Wellcome de pro's en de contra's van het bod heeft bestudeerd. Overigens moet een eventuele overname worden beoordeeld door de Britse Hoge Raad. Ook de Europese Commissie zal zich hoogstwaarschijnlijk buigen over de kwestie.

Dat Glaxo het overname-pad heeft betreden, is op zich niet verbazingwekkend. De afgelopen jaren zijn talrijke farmaceutische bedrijven gefuseerd. Zo nam American Home Products vorig jaar het eveneens Amerikaanse Cyanamid over voor 16,5 miljard gulden en kocht het Zwitserse Roche voor negen miljard gulden het Amerikaanse Syntex. Ook Merck breidde afgelopen zomer uit. Dit bedrijf zocht het echter niet in een overname van een concurrent, maar nam Medco, een groothandel in medicijnen, over.

Glaxo-topman Sir Richard Sykes zei gisteren dat hij waarschijnlijk meer bedrijven zal overnemen. Welke bedrijven hij op het oog heeft, vertelde hij niet. Sykes zei verder dat de keuze op Wellcome was gevallen, omdat deze overname betaalbaar was en beide bedrijven goed in elkaar te schuiven zijn. Hij erkende dat bij beide concerns banen zullen verdwijnen, maar maakte geen aantallen bekend. Bij Glaxo werken 44 000 mensen, bij Wellcome 17 500.

Als de fusie doorgaat zal Glaxo Wellcome Plc, zoals Glaxo het nieuwe bedrijf wil dopen, 5,3 procent van de wereldmarkt in medicijnen in handen hebben. Grootste winstmaker van Glaxo is Zantac, een middel tegen maagzweren. Glaxo produceert verder onder meer imigran (tegen migraine), diverse middelen tegen astma en zofran (tegen misselijkheid). Wellcome is vooral bekend als producent van het anti-aidsmiddel AZT. Bestseller van Wellcome is zovirax, een middel tegen de geslachtsziekte herpes. Beide bedrijven verliezen binnen twee jaar hun patenten op hun grootste winstmakers. Volgens analisten ligt daarin een belangrijk motief voor de overname van Wellcome door Glaxo.

De fusiegolf in de farmaceutische industrie is vooral een gevolg van de hoge kosten die gemoeid zijn met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het kost gemiddeld een half miljard gulden (en twaalf jaar werk) om een nieuw geneesmiddel op de markt te brengen. Daarnaast proberen overheden greep te krijgen op de (stijgende) prijzen van medicijnen, waardoor de winstmarges van de fabrikanten wat dalen.

Volgens een woordvoerder van Nefarma, de belangenvereniging van de Nederlandse farmaceutische industrie, is niet te verwachten dat de aanstaande fusie van de twee concerns veel gevolgen zal hebben voor de Nederlandse consument.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden