Glasz eerste hoogleraar corporate governance

HILVERSUM - CDA-senator J. Glasz wordt de eerste hoogleraar corporate governance van Nederland. “De Universiteit van Amsterdam heeft de primeur”, vertelt de nog vakantiehoudende advocaat die nu een dag per week bijzonder hoogleraar wordt, enthousiast.

INEKE NOORDHOFF

“Het is de bedoeling dat ik vooral vanuit de praktijk college ga geven”, zegt Glasz, “Corporate governance heeft te maken met het aansturen van organisaties. En dan gaat het echt niet alleen over ondernemingen, dat heeft ook betrekking op instellingen uit de non-profit sector.”

Glasz heeft zeven commissariaten en schreef menig artikel en boek over het toezicht op ondernemingen. Hij pionierde op het terrein van gedragsregels voor commissarissen. Dat maakt hem tot een autoriteit op het gebied van toezicht op ondernemingsbestuur. “Juist die praktijk is heel erg belangrijk voor deze stoel. Ik kan studenten vertellen hoe het bij Fortis is gegaan.”

Als president-commissaris van Fortis zat hij middenin de vuurlinie toen onlangs een overnamestrijd ontbrandde tussen ABN Amro en Fortis over de Belgische Generale Bank. “Ik ben ook president-commissaris bij Van Melle, een typisch familiebedrijf.”

In Nederland is de discussie over goed ondernemersbestuur op gang gekomen in de nasleep van het aandeelhoudersverzet tegen bovenmatige beschermingswallen van beursgenoteerde bedrijven. Die wallen boden namelijk niet alleen bescherming tegen vijandige overnames, maar gaven slechte managers de ruimte om gewoon in functie te blijven.

Glasz vindt het overboord zetten van alle beschermingsconstructies “te kort door de bocht”. Het gaat erom aandeelhouders adequate macht en invloed te geven. Maar aandeelhoudersbelangen zijn niet de enigen die tellen.

“Ik denk dat er ook een soort tegenbeweging aan het opkomen is. Ondernemingen zijn niet alleen koers/winst-verhoudingen op de beurs. Dat aandeelhoudersklimaat is nu wat overdreven.”

“Ik denk als de beurs wat teruggaat dat er ook meer aandacht komt voor andere aspecten van een onderneming. En dan denk ik niet alleen aan werknemersaspecten. Bedrijven hebben ook een functie voor een land, en voor hun omgeving.”

Een van de eerste studie-onderwerpen die de nieuwe hoogleraar corporate governance wil onderbrengen bij zijn studenten aan de rechtenfaculteit is de taakverdeling binnen bestuursorganen.

Glasz: “Normaal gesproken is er in zo'n college of bestuur sprake van collectieve verantwoordelijkheid. Maar als er ongelukken gebeuren vind ik het onredelijk om iemand die het betreffende onderwerp niet in zijn portefeuille had in diezelfde mate mee te slepen als de collega die er wel over ging.”

Glasz had zelf zo'n akkefietje bij de hand. Als president-commissaris van Fortis vond de Vereniging van Effectenbezitters dat hij commissaris Kraaijeveld van Hemert moest ontslaan. De laatste had bij een ander beursfonds als toezichthouder gefaald.

Glasz nam Kraaijeveld van Hemert echter in bescherming. “Als iemand ergens eens een ongelukje heeft gehad, wil dat nog niet zeggen dat hij over de hele linie ongeschikt is. Je kunt ook stellen dat iemand van die ervaring kan leren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden