Glasvezelnet werft snel klanten

Glasvezel (wikipedia)

KPN en Reggefiber hoeven met hun glasvezelnet niet van nul af aan te beginnen. In zo’n vijftig plaatsen is supersnel internet al in opmars.

Vooral de afgelopen maanden hebben KPN en Reggefiber ongemerkt al veel potentiële klanten geworven voor hun nieuwe glasvezelnet. Binnen zeven jaar willen ze het grootste deel van Nederland hebben veroverd.

In principe blijkt dat het makkelijkste te gaan in kleinere kernen met een sterke gemeenschapszin. Glasvezel maakt onder meer onbeperkt lokale televisie van de hoogste hdtv-kwaliteit mogelijk. Dat is voor plaatselijke verenigingen met een hechte achterban heel aantrekkelijk. Wie de kaart van Nederland bekijkt waarop de bestaande glasvezelinitiatieven worden aangegeven, ziet vooral kleinere gemeenten. Waar grote steden als Amsterdam en Amersfoort worden genoemd, gaat het in feite veelal om wijken. In Amsterdam bijvoorbeeld heeft pas zo’n 10 procent van de woningen een glasvezelaansluiting.

Het bewijs dat glasvezel het beste eerst in kleinere gemeenschappen kan worden aangelegd, leverde een paar jaar geleden een lokaal bedrijf, Lijbrandt in Hillegom. Daarna hebben Reggefiber en KPN die aanpak met succes overgenomen. Een netwerk wordt rendabel als ongeveer 40 procent van de potentiële klanten abonnee wordt, en die drempel bleek dankzij de gemeenschapszin in dorpen en wijken het makkelijkst te halen.

Voor veel abonnees van het nieuwe net lijkt glasvezel om te beginnen onnodig veel bandbreedte te bieden. Maar de ruimte op de elektronische snelweg zal ongetwijfeld snel zeer welkom blijken. Nu al zijn consumentenvideocamera’s met hdtv-kwaliteit voor minder dan 200 euro te koop. Die prachtige beelden van familiefeestjes en wat al niet willen we binnenkort massaal het internet opsturen. En dan heb je nog de tien megapixel fototoestellen waarvan de kiekjes naar de ontwikkelcentrale moeten. Meer nog dan snel downloaden is het voordeel van glasvezel een ongekend hoge uploadsnelheid.

Bovendien houdt het niet op bij hdtv. In Japan is zogeheten 4K-tv al in opkomst, met beelden die vier keer zo scherp zijn. En die kunnen we straks ook in 3D zien.

Wat glasvezel precies voor effect op de samenleving zal hebben, is nog amper voorspelbaar. Computers kunnen via glasvezel zo snel met elkaar communiceren, dat ze als het ware één computer gaan vormen. Als pc’s straks massaal in zogeheten ’grids’ gaan samenwerken, worden er dingen mogelijk waar tot voor kort niemand nog een flauw benul van had.

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden