Glasvezelnet in heel Amsterdam

Amsterdam krijgt een glasvezelnet voor de hele stad. KPN is vol vertrouwen het daarover weldra eens te worden met telecomwaakhond Opta.

KPN wil alle 400.000 woningen in Amsterdam in vier of vijf jaar van een glasvezelaansluiting voorzien. Maar de investering van een paar honderd miljoen euro is volgens het bedrijf alleen verantwoord als er enige zekerheid is dat het geld kan worden terugverdiend. Gesprekken hierover met de Opta zullen binnen enkele maanden resultaat hebben.

Dat maakten bestuurders van KPN gisteren duidelijk na afloop van de persconferentie over de halfjaarcijfers. In Amsterdam wordt al glasvezel aangelegd naar zo’n tien procent van de woningen. Daar is onder meer Reggefiber bij betrokken, een bedrijf dat ook elders in Nederland zulke netwerken aanlegt. In mei nam KPN een belang van 41 procent in Reggefiber en de twee willen nu samen de hele hoofdstad op glas aansluiten.

Het wordt het grootste glasvezelproject van Nederland en zal 300 tot 400 miljoen euro kosten. KPN en Reggefiber willen het net openstellen voor concurrenten. Maar een probleem is dan dat niet duidelijk is welke kosten zij die concurrenten in rekening mogen brengen. De Opta kan daar regels voor opstellen en dus moeten KPN en Reggefiber weten wat ze kunnen verwachten.

In Brussel heeft eurocommissaris Reding (telecom en media) glasvezel van groot belang voor de economie verklaard. Zij vindt dat investeerders in ruil voor het risico dat zij aangaan een ’redelijk rendement’ verdienen. KPN en Reggefiber wilden al in juni het besluit nemen over het Amsterdamse project. Maar toen bleek dat de Opta voor de berekening van hun rendement het glasvezelnet op dezelfde manier wilde behandelen als het oude, weinig risicovolle telefoonnet. Dat zou de aanleg van het glasnet onmogelijk hebben gemaakt. Nu erkent de telecomwaakhond dat een nieuw netwerk grotere risico’s kan opleveren en een hoger rendement kan rechtvaardigen.

Een tweede probleem lijkt lastiger. De Opta moet van Brussel elke drie jaar de telecommarkt onderzoeken en desnoods regels aanpassen. Investeerders in glasvezel rekenen echter in lange termijnen, twintig jaar of meer. Als een net in drie jaar zijn geld zou moeten opbrengen, wordt glasvezel voor gebruikers onbetaalbaar. KPN hoopt daarom dat Opta eventuele regels minstens zes of zeven jaar wil laten gelden. De Opta zegt een nieuw glasvezelnet heel belangrijk te vinden en ’zeker rekening te zullen houden met de investeringszekerheid die daarvoor nodig is’. De KPN-bestuurders denken dat een akkoord hierover ook in de lucht zit.

Enige haast is geboden, zo erkent KPN. Het huidige glasproject in Amsterdam is bijna klaar. Als men de bedrijven die daarbij betrokken zijn aan het werk wil houden, dan moet er snel groen licht gegeven worden voor het vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden